Wykonanie
Mięciutki, puszysty i delikatny - zupełnie jak
chleb tostowy. Ma jednak przewagę nad takim kupnym
chlebem do tostów - nie zawiera żadnych sztucznych spulchniaczy, a dodatek
cebulki urozmaica jego smak.


Składniki:25 g świeżych
drożdżyszklanka ciepłej
wodypół kg
mąki pszennej2 łyżki
oleju rzepakowego (+ 2 łyżki do smażenia
cebuli)łyżeczka
soliszczypta
cukru2
cebule pokrojone w kostkęPrzygotowanie:Do miseczki wlałam
wodę, dodałam szczyptę
cukru, jedną trzecią
mąki i pokruszone
drożdże. Wymieszałam i odstawiłam na 20 minut w ciepłe miejsce, aby
drożdże zaczęły pracować.
Cebulę podsmażyłam i ostawiłam do wystygnięcia.Do powstałego zaczynu dodałam
olej,
sól,
cebulkę i resztę
mąki. Całość dokładnie wyrobiłam.Ciasto przełożyłam do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, przykryłam ściereczką i odstawiłam na pół godziny do wyrośnięcia.Piekłam w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 10 minut, po czym na dolny poziom piekarnika wstawiłam naczynie z małą ilością
wody i zmniejszyłam temperaturę do 190 stopni. Piekłam jeszcze przez ok. pół godziny.Upieczony
chleb studziłam na kratce.
