ßßß Cookit - przepis na Pszenny chleb tostowy z cebulą

Pszenny chleb tostowy z cebulą

nazwa

Wykonanie

Mięciutki, puszysty i delikatny - zupełnie jak chleb tostowy. Ma jednak przewagę nad takim kupnym chlebem do tostów - nie zawiera żadnych sztucznych spulchniaczy, a dodatek cebulki urozmaica jego smak.
Składniki:
25 g świeżych drożdży
szklanka ciepłej wody
pół kg mąki pszennej
2 łyżki oleju rzepakowego (+ 2 łyżki do smażenia cebuli)
łyżeczka soli
szczypta cukru
2 cebule pokrojone w kostkę
Przygotowanie:
Do miseczki wlałam wodę, dodałam szczyptę cukru, jedną trzecią mąki i pokruszone drożdże. Wymieszałam i odstawiłam na 20 minut w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły pracować.
Cebulę podsmażyłam i ostawiłam do wystygnięcia.
Do powstałego zaczynu dodałam olej, sól, cebulkę i resztę mąki. Całość dokładnie wyrobiłam.
Ciasto przełożyłam do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, przykryłam ściereczką i odstawiłam na pół godziny do wyrośnięcia.
Piekłam w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 10 minut, po czym na dolny poziom piekarnika wstawiłam naczynie z małą ilością wody i zmniejszyłam temperaturę do 190 stopni. Piekłam jeszcze przez ok. pół godziny.
Upieczony chleb studziłam na kratce.
Źródło:http://kulinarny-pamietnik.blogspot.com/2014/06/pszenny-chleb-tostowy-z-cebula.html