ßßß Cookit - przepis na GRZYBKI MARYNOWANE

GRZYBKI MARYNOWANE

nazwa

Wykonanie

Grzybów w lesie zatrzęsienie,pierwsze zbiory bardzo udane a więc pora na przetwory.Grzybki marynowane są pyszną przekąską,nadają się również do sałatek,śledzi itp. a zimą smakują najlepiej.Przepis stosuję zawsze ten sami a grzybki wychodzą bardzo smaczne i chrupiące.
SKŁADNIKI :
2 kg grzybów
2 cebule
liść laurowy,ziele angielskie,pieprz w ziarnkach,gorczyca
ZALEWA :
1 litr wody
2 szklanki octu
10 łyżek cukru
1 płaska łyżka soli
Wodę zagotowujemy,dodajemy cukier sól i ocet.Mieszamy aż przyprawy się rozpuszczą.
PRZYGOTOWANIE :
Grzyby oczyszczamy,kroimy na mniejsze kawałki o ile są duże a małe i średnie zostawiamy w całości,ładnie się prezentują w słoiczku.Przekładamy do garnka,zalewamy wodą,solimy (1 łyżka soli na garnek ) i gotujemy około 1 godziny,co jakiś czas mieszając grzybki .Po zagotowaniu zbieramy szumowiny.Ugotowane grzybki przecedzamy na sitku,dokładnie je płucząc zimną wodą.
Słoiczki myjemy,układamy w nich po jednym liściu laurowym,zielu angielskim,kilku ziarnkach pieprzu,gorczycy oraz plastrze cebuli.Wkładamy ugotowane grzybki na około 3/4 wysokości słoika,(musimy zostawić miejsce na zalewę).Do każdego słoika wlewamy zalewę,mieszamy łyżeczką grzybki aby zalewa wszędzie się dostała i uzupełniamy płyn.Zakręcamy,pasteryzujemy w garnku gotując słoiki zalane wodą.Gotujemy 10 minut licząc czas od momentu zagotowania się wody.Tak przygotowane grzybki przechowują się bardzo długo.
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2013/09/grzybki-marynowane.html