Wykonanie
Grzybów w lesie zatrzęsienie,pierwsze zbiory bardzo udane a więc
pora na
przetwory.
Grzybki marynowane są pyszną przekąską,nadają się również do sałatek,
śledzi itp. a zimą smakują najlepiej.Przepis stosuję zawsze ten sami a
grzybki wychodzą bardzo smaczne i chrupiące.
SKŁADNIKI :2 kg
grzybów2
cebuleliść laurowy,
ziele angielskie,
pieprz w ziarnkach,
gorczycaZALEWA :1 litr
wody2 szklanki
octu10 łyżek
cukru1 płaska łyżka
soliWodę zagotowujemy,dodajemy
cukier sól i
ocet.Mieszamy aż
przyprawy się rozpuszczą.PRZYGOTOWANIE :
Grzyby oczyszczamy,kroimy na mniejsze kawałki o ile są duże a małe i średnie zostawiamy w całości,ładnie się prezentują w słoiczku.Przekładamy do garnka,zalewamy
wodą,solimy (1 łyżka
soli na garnek ) i gotujemy około 1 godziny,co jakiś czas mieszając
grzybki .Po zagotowaniu zbieramy szumowiny.Ugotowane
grzybki przecedzamy na sitku,dokładnie je płucząc zimną
wodą.Słoiczki myjemy,układamy w nich po jednym liściu laurowym,
zielu angielskim,kilku ziarnkach
pieprzu,
gorczycy oraz plastrze
cebuli.Wkładamy ugotowane
grzybki na około 3/4 wysokości słoika,(musimy zostawić miejsce na zalewę).Do każdego słoika wlewamy zalewę,mieszamy łyżeczką
grzybki aby zalewa wszędzie się dostała i uzupełniamy płyn.Zakręcamy,pasteryzujemy w garnku gotując słoiki zalane
wodą.Gotujemy 10 minut licząc czas od momentu zagotowania się
wody.Tak przygotowane
grzybki przechowują się bardzo długo.