ßßß

świeże mniejsze leśne grzybkizalewa:3 szklanki wody1 szklanka octu 10%0,5 łyżeczki soli1 płaska łyżka cukruoprócz tego do każdego słoiczka:3 ziarenka pieprzu czarnego (może być tez i kolorowy)3 ziarenka ziela angielskiego1 liść laurowycebulamarynata na słodszą nutę:szklanka octu 10-procentowego4 szklanki wody2 czubate łyżki cukrupół łyżki solireszta przypraw bez zmian
Grzybki oczyścić, podgotować około 25 minut w lekko osolonej wodzie, ze szczyptą kwasku cytrynowego, odsączyć.Wodę zagotować z octem, dodać sól i cukier.Cebulę pokroić na plasterki, podgotować około 5 minut, odsączyć.W słoiczkach układać grzybki warstwami z cebulą, wrzucić przyprawy i zalać zalewą, tak, by je przykrywała. Pasteryzować około 6 minut.opieńki:
podgrzybki:
maślaczki: