ßßß Cookit - przepis na BUŁKI SEROWO - CEBULOWE

BUŁKI SEROWO - CEBULOWE

nazwa

Wykonanie

Bułki z pieczoną cebulą i serem to jedne z moich ulubionych jakie upiekłam. Pyszne i pachnące, nie trzeba ich polecać bo zaraz znikają z talerzy. Smaczne zaraz po upieczeniu jak i na drugi i trzeci dzień.
SKŁADNIKI :
500 g mąki pszennej typu 650
50 g świeżych drożdży
1/2 szklanki kwasu, użyłam chlebowego
1 szklanka ciepłej wody
4 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki cukru
1 cebula, podpieczona na złoto na oleju
100 g żółtego, tartego sera
PRZYGOTOWANIE :
Drożdże rozkruszamy i mieszamy w wodzie aż się rozpuszczą.
Do dużej miski wlewamy rozczyn, olej, kwas, następnie wsypujemy mąkę, sól, cukier i wyrabiamy elastyczne, dość gęstawe ciasto. W razie konieczności dosypujemy mąki, ciasto nie powinno byc lejące.
Cebulę kroimy w kostkę, lekko solimy i podpiekamy na oleju aż się zrumieni. Jeszcze ciepłą dodajemy do ciasta i dokładnie je wyrabiamy.
Ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość.
Po wyrośnięciu ciasto ponownie zagniatamy, podsypując je mąką. Dzielimy na małe porcje i formujemy bułeczki, które układamy na posypanej mąką blaszce.
Pozostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia, następnie posypujemy tartym serem i lekko je nacinamy nożem.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190 *C, przez około 25 minut, po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 170* C.
Kiedy bułki są ładnie wypieczone wyciągamy z piekarnika i studzimy. Smacznego.
Aby bułki były gładkie i błyszczące przed pieczeniem smarujemy je rozmąconym jajkiem.
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2015/12/buki-cebulowe-z-serem.html