ßßß Cookit - przepis na Babeczki cytrynowe z limoncello

Babeczki cytrynowe z limoncello

nazwa

Wykonanie

Trochę pijane są te moje babeczki bo nasączyłam je słodkim syropem z procentami w postaci pysznego limoncello. Delikatne ciasto mocno pachnące cytryną rozpływa się w ustach, ale nie jest to deser dla dzieci. No chyba zrobicie poncz bez alkoholu, ale to już zupełnie inna bajka. U nas wszyscy pełnoletni więc babeczki mogły się napić czegoś mocniejszego :D
Lubisz cytrynowe desery ? Koniecznie zobacz przepis na Sernik cytrynowy
czas przygotowania : ok. 30 minut + czas pieczenia + czas chłodzenia
składniki na 4-6 babeczek :
205 g mąki pszennej tortowej albo luksusowej
12 g świeżych drożdży
15 g cukru zwykłego
30 ml letniego mleka
2 średnie jajka
60 g masła
1 łyżeczka cukru waniliowego
szczypta soli
skórka otarta z jednej małej cytryny
do foremek - 1 łyżeczka masła
2 łyżki bułki tartej albo mąki
do nasączenia - 200 ml wody
85 -100 g cukru zwykłego
sok z jednej cytryny
100 ml limoncello - włoskiego likieru cytrynowego
do przybrania - 200 ml śmietanki kremówki
1-2 łyżeczki cukru pudru
świeże listki melisy
cytryna
sposób przygotowania : drożdże roztarłam z cukrem zwykłym, mlekiem i 1 łyżką mąki. Odstawiłam na 10-15 minut aż zaczęły się pienić. Podrośnięte wlałam do pozostałej mąki. Wbiłam jajka, dodałam sól, cukier waniliowy i skórkę otartą ze sparzonej cytryny. Wymieszałam i zaczęłam wyrabiać powoli dolewając przestudzone masło. Wyrabiałam przez 10 minut aż ciasto stało się lśniące i odchodziło od dłoni. Przykryłam, zostawiłam do wyrośnięcia na ok. godzinę - powinno podwoić swoją objętość.
Foremki metalowe do babeczek wysmarowałam wewnątrz masłem i wysypałam lekko bułką tartą. Wyrośnięte ciasto lekko zagniotłam żeby odgazować. Podzieliłam na 4, mniej więcej równe części - moje babeczki są spore jak na pojedyncze ciastka i radzę zrobić 6 mniejszych. Porcje ciasta umieściłam w naszykowanych foremkach, przykryłam wilgotną ściereczką i zostawiłam do napuszenia na ok. 30 minut. Babeczki piekłam 15-18 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Po upieczeniu nie wyjmowałam z foremek, ale ustawiłam je obok siebie i przykryłam deseczką żeby późniejszy spód ciastek był w miarę równy.
Kiedy babeczki stygły przygotowałam poncz. Zagotowałam wodę z cukrem i przestudziłam, ale nie całkiem. Dolałam sok z cytryny i limoncello. Jeszcze ciepłe babeczki wyjmowałam z foremek i całe zanurzałam w ponczu przytrzymując żeby nasiąkły płynem. Mokre odłożyłam z powrotem do foremek i polewałam jeszcze co kilka minut pozostałym ponczem aż wykorzystałam cały. Foremki przykryłam folią i odstawiłam na 2 godziny.
Babeczki wyjęłam z foremek. Przybrałam ubitą z odrobiną cukru śmietaną, świeżą cytryną i melisą.Najlepiej smakują schłodzone.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2014/04/babeczki-cytrynowe-z-limoncello.html