Wykonanie
Żeberka - u nas wszyscy je lubią. Zapieczone w pysznej marynacie, podane z
kaszą ugotowaną na sypko i
warzywną surówką to smakowity obiad. Ja użyłam
ketchupu śliwkowego, ale jeśli takiego nie macie to namoczcie 4-5
śliwek suszonych i zmiksujcie je razem z
wodą, w której się moczyły a
potem wymieszajcie ze swoim ulubionym
ketchupem - polecam pikantny żeby danie miało charakter :)
czas przygotowania : ok. 2 godzin + czas leżakowania przyprawionego
mięsaskładniki :ok. 1 kg
żeberek chudych wieprzowych, u mnie tzw. trójkąty5-6
cebul2 łyżki
oleju roślinnegook. 200 ml
ketchupu śliwkowego3 łyżeczki
sosu worcester1 łyżka
sosu sojowego ciemnego1/2 łyżeczki
papryki wędzonej węgierskiej, ostrej, mielonejdo smaku -
sól,
pieprz ziołowysposób przygotowania :
żeberka opłukałam i osuszyłam, pokroiłam na porcje. Oprószyłam
solą i
pieprzem ze wszystkich stron, odłożyłam na 2 godziny w chłodne miejsce.
Ketchup śliwkowy wymieszałam z
sosem worcester,
sosem sojowym i
papryką.
Cebule obrałam, pokroiłam w półplastry.
Na patelni rozgrzałam
olej i obsmażyłam kawałki
żeberek na rumiano. W naczyniu do pieczenia ułożyłam warstwę mniej więcej 2/3
cebuli a na niej obsmażone
mięso. Obficie posmarowałam każdy kawałek marynatą z
ketchupową i posypałam resztą
cebuli. Naczynie przykryłam arkuszami folii aluminiowej i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 160 st. C. Piekłam godzinę. Następnie zdjęłam folię,
mięso posmarowałam resztą marynaty i piekłam jeszcze ok. 30-45 minut. Czas pieczenia może się wydłużyć jeśli
wieprzowina będzie pochodziła ze starszej sztuki.Podałam na gorąco z
kaszą gryczaną i surówką.