ßßß Cookit - przepis na Żeberka zapiekane w ziemniakach i kaszy gryczanej

Żeberka zapiekane w ziemniakach i kaszy gryczanej

nazwa

Wykonanie

Kolejna wersja żeberek, tym razem zapieczonych w tartych ziemniakach z dodatkiem kaszy gryczanej.
Składniki:
-ok. 1 kg żeberek
-ok. 1,5 kg ziemniaków
-10 dkg wędzonego boczku
-10 dkg kaszy gryczanej
-1 cebula
-1 szklanka mleka
-pieprz ziołowy
-sól
-olej
Żeberka peklujemy na noc w solance, jak do mięs pieczonych.
Po zamarynowaniu płuczemy, osuszamy i dzielimy na części.
Kaszę gryczaną gotujemy na sypko.
Boczek i cebulę kroimy w drobną kostkę.
Cebulę i boczek podsmażamy na niewielkiej ilości oleju.
Ziemniaki obieramy i ucieramy na średnich oczkach tarki.
Dolewamy wrzące mleko i mieszamy.
Dodajemy ugotowaną kaszę i mieszamy.
W międzyczasie żeberka podsmażamy do lekkiego zrumienienia.
Do ziemniaków dodajemy skwarki, mieszamy i doprawiamy do smaku.
Część masy ziemniaczanej przekładamy na dno naczynia żaroodpornego, na niej układamy żeberka i przykrywamy pozostałą masą.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 30 minut.
Zmniejszamy temperaturę do 160 st. C i pieczemy ok. 60 minut.
Smacznego!
Źródło:http://maminek61.blogspot.com/2015/05/zeberka-zapiekane-w-ziemniakach-i-kaszy.html