Wykonanie
Danie bardzo proste do zrobienia, ponieważ powstaje z "niczego" . Chyba w szyscy zazwyczaj mają w domu
ziemniaki,
jajka i
cebul ę . Więc to pyszne danie jest w zasięgu ręki każdego :) Oryginalnie nie ma w nim
mięsa, ale ja dodał am od siebie 4 plasterki
salami pokrojone w kostkę. Przepis znalazłam u Christophera .
Składniki:5 małych
ziemniaków2
cebule3 jaj ka3 łyżki
mlekasól,
pieprzzioła prowansalskieplasterki
salami,
wędzony boczek (opcjonalnie)
olej d o smażeniaSposób przygotowania:1.
Ziemniaki obie
ramy, myjemy, kroimy w plasterki. Obsmażamy je na pa telni z rozgrzanym
olejem przez 10 minut, obracamy co jakiś czas talarki
ziemniaków, oprószamy je
solą i
ziołami prowansalskimi. Studzimy.2.
Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę i rumienimy na
oleju. Pod koniec dorzucamy pokrojone w kostkę
salami lub
boczek i chwilę smażymy.3. W misce mieszamy
jajka,
mleko, doprawiamy
solą i
pieprzem, dodajemy
cebulę z
salami i
ziemniaki, całość mieszamy i przelewamy na patelnię i smażymy na małym ogniu. Kiedy omlet się zetnie przewra c amy go (pomagamy sobie płaskim talerzem - przykrywamy nim patelnię, odw racamy, a następnie zsuwamy omlet ponownie na patelnię i smażymy jeszcze chwilkę).4. Gotową tortillę (powinna być złota) zsuwamy na talerz, kroimy jak pizzę i podajemy .Smacznego!!!