Wykonanie
Bardzo smaczny gulasz, pikantny, z rodzaju takich jakie lubię: soczyste
mięso w gęstym, pełnym smaku sosie. Ten smak to w dużej mierze sprawa
papryki i
sosu sojowego.
Mięso z
udek kurczaka jest soczyste, dlatego wolę je np. od filetów z piersi.
Składniki :0,5 kg
mięsa z
udek kurczaka1 łyżeczka
soli ziołowej plus do smaku1 łyżeczka
pieprzu cayenne1 łyżeczka słodkiej mielonej
papryki4 łyżki ciemnego
sosu sojowego2 łyżki
oleju1 duża
cebulaok. szklanki
wodyPrzygotowanie :Umyte
mięso kroję na duże kawałki, przekładam do miski, dodaję
sól,
sos sojowy,
pieprz cayenne i
paprykę. Mieszam i odstawiam na godzinę. Rozgrzewam
olej w brytfance, układam
mięso i smażę ja na niewielkim ogniu ok. 5 minut, mieszając. Przykrywam brytfankę i pozwalam
mięsu dusić się we własnym sosie, uważając by się nie przypalało (ewentualnie dolewam po odrobinie
wody). Gdy jest prawie miękkie, dodaję pokrojoną drobniutko
cebulę i dalej duszę pod przykryciem do momentu, aż
cebula zupełnie się rozgotuje i powstanie z niej pyszny, gęsty sos. Doprawiam do smaku
solą, uzupełniam
wodę jeśli
sos jest za gęsty.Przepis autorski.