Wykonanie
Proste i bardzo tanie danie z
kurczaka, niewymagające specjalnego wysiłku i umiejętności. Jeśli jesteś gospodynią domową (lub nawet studentem wyższego roku) to pewnie nie masz co dalej czytać - ten (jak i inne niektóre przepisy nie są raczej dla Ciebie), to coś z kim każda osoba doświadczona w kuchni nie ma najmniejszych problemów.Składniki:-
udko z kurczaka (lub dwa podudzia)-
ostra papryka-
sól- 4-5 łyżek
oleju- pół
cebuliPrzygotowanie:Udko myjemy i dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Następnie na deseczce do krojenia lub talerzu mieszamy ze sobą
sól z
papryką i obtaczamy w niej dokładnie
kurczaka. Powinien być dokładnie pokryty
przyprawami z każdej strony. Rozgrzewamy
olej na patelni, kładziemy na niej udko, odskakujemy na chwile bo tłuszcz zaczyna pryskać bo prawdopodobnie nie chciało wam się dobrze osuszyć
kurczaka po umyciu. Smażymy
kurczaka przez 3-4 minuty po czym odwracamy go na drugą stronę. Smażenie w wysokiej temperaturze powoduje że skórka będzie bardziej chrupiąca. Gdy udko jest wstępnie obsmażone z obu stron, zmniejszamy temperaturę na średnią i smażymy (najlepiej pod przykryciem) dalsze około 30 minut przekładając je dwukrotnie w tym czasie, 15 minut przed końcem smażenia dodajemy pokrojoną w piórka
cebulę. Jeśli nie jesteśmy pewni czy
kurczak w środku nie jest surowy, możemy go delikatnie naciąć nożem i po prostu sprawdzić czy
mięso jest w środku białe. Jeśli jest ok to zdejmujemy go z patelni i odczekujemy kilka minut przed podaniem. Podajemy z gotowanymi
ziemniakami, frytkami,
ryżem lub jak u mnie (najzdrowiej) z
kaszą gryczaną, dekorujemy mocno podsmażoną
cebulką.
Koszt: 4 zł (bardzo tanie rozwiązanie, a obiad zacny)