Wykonanie
Proste, szybkie, smaczne. To klasyka w mojej kuchni.
Brokuł, to bardzo zdrowe warzywo, podobno nawet znajdują się w nim substancje przeciwrakowe. Nie wiem, na ile jest to naukowo udowodnione, ale nawet jeżeli te właściwości nie są aż tak wspaniałe, to i tak zawiera witaminy, a przede wszystkim jest smaczny. Pojawi się tu jeszcze często, a dziś to tylko początek odsłon tego zielonego kwiatostanu.Przepis na spagghetti z
brokułemspaghetti2 małe
cebulki1
brokułolejwodasólmogą być świeże
zioła, na przykład
oreganoSpaghetti ugotować według wskazówek na opakowaniu. W tym czasie wrzucić
cebulki pokrojone w kostkę na rozgrzaną patelnię z
olejem, smażyć, aż się zeszklą. W tym czasie obciąć wszystkie łodygi
brokuła, tak, aby zostały tylko małe różyczki i dodać je do
cebuli. Posmażyć chwilę wszystko razem, po czym dolać trochę
wody i przykryć. Pod przykryciem smażyć jeszcze 5 – 10 minut od czasu do czasu mieszając.Danie jest gotowe, jeżeli uznamy, że
brokuł nie jest dla nas już zbyt twardy. Należy jednak pamiętać, że zbyt długie smażenie spowoduje utratę soczystego, zielonego koloru oraz części witamin.Możemy podać z sosem, ja oczywiście polałam sosem do sałatki, dziś był
czosnkowy. Nie należy się obawiać, że ciepłe danie polewamy zimnym sosem. Spróbujcie, a przekonacie się, że to jest OK :-)