Wykonanie
Składniki na 2 porcje.

Składniki:0,6 kg
żeberek ekstra
mięsnych1
cebula1 łyżka
sosu worcestershire2 łyżki
sosu sojowego3 łyżki
przecieru pomidorowego (lub
ketchupu)1 łyżka płynnego
miodu1 łyżka
syropu klonowegoSzczypta suszonego
chiliSól,
pieprzOliwa z oliwek do smażeniaPrzepis:
Żeberka dzielimy na mniejsze części, myjemy i osuszamy (np. ręcznikiem papierowym). Następnie nacieramy
mięso solą i
pieprzem i smażymy na złoto z każdej strony na rozgrzanej
oliwie. Następnie usmażone
żeberka przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na
oliwie, na której smażyły się
żeberka, smażymy drobno posiekaną
cebulę na złoto. Po usmażeniu
cebuli, przekładamy ją na
żeberka. W miseczce przygotowujemy glazurę, mieszamy
miód,
syrop klonowy,
sos sojowy,
sos worcestershire,
przecier pomidorowy i
chilli. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki i nakładamy go na
żeberka. Tak przygotowane
mięso wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190C i pieczemy przez 110-130 minut. W połowie czasu pieczenia odwracamy
mięso na drugą stronę i ewentualnie polewamy całość odrobiną
wody.


