Wykonanie
Dziś proponuję
karkówkę pieczona ze
śliwkami.
Mięsko jest kruche i przepyszne.
Składniki na marynatę:3 łyżki
miodu2 łyżka
musztardy2 łyżki
keczupu1 łyżka
papryki w proszku1 łyżeczka
solipieprz2 łyżki
oleju2 łyżki
wermutuSkładniki na marynatę dokładnie wymieszać.Pozostałe składniki:4 plastry
karkówki6
śliwek1
cebulaMięso po oczyszczeniu i lekkim rozbiciu należy dokładnie wysmarować naszą marynatą i odstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny. Po tym czasie piekarnik rozgrzać do 220 stopni C,
karkówkę włożyć do naczynia żaroodpornego przykryć ją
cebulą pokrojoną w talarki i ćwiartkami
śliwek, zamknąć naczynie. Wstawić do pieca i piec w takiej temperaturze prze 15 minut, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni C i piec jeszcze przez dobrą godzinę (
mięso musi być miękkie). Na sam koniec znowu zwiększyć temperaturę do 200 stopni C i odkryć naczynie piec tak jeszcze 15 minut.