ßßß Cookit - przepis na Karkówka ze śliwkami

Karkówka ze śliwkami

nazwa

Wykonanie

Dziś proponuję karkówkę pieczona ze śliwkami. Mięsko jest kruche i przepyszne.
Składniki na marynatę:
3 łyżki miodu
2 łyżka musztardy
2 łyżki keczupu
1 łyżka papryki w proszku
1 łyżeczka soli
pieprz
2 łyżki oleju
2 łyżki wermutu
Składniki na marynatę dokładnie wymieszać.
Pozostałe składniki:
4 plastry karkówki
6 śliwek
1 cebula
Mięso po oczyszczeniu i lekkim rozbiciu należy dokładnie wysmarować naszą marynatą i odstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny. Po tym czasie piekarnik rozgrzać do 220 stopni C, karkówkę włożyć do naczynia żaroodpornego przykryć ją cebulą pokrojoną w talarki i ćwiartkami śliwek, zamknąć naczynie. Wstawić do pieca i piec w takiej temperaturze prze 15 minut, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni C i piec jeszcze przez dobrą godzinę (mięso musi być miękkie). Na sam koniec znowu zwiększyć temperaturę do 200 stopni C i odkryć naczynie piec tak jeszcze 15 minut.
Źródło:http://gotoweprzepisy.blogspot.com/2013/10/karkowka-ze-sliwkami.html