ßßß Cookit - przepis na Zajączki szafranowe na wielkanocne śniadanie

Zajączki szafranowe na wielkanocne śniadanie

nazwa

Wykonanie

Wielkanoc coraz bliżej więc częściej będą pojawiać się pomysły na świąteczne i wiosenne dania. Dzisiaj bułeczki jakie możecie podać na wielkanocne śniadanie albo zabrać ze sobą na wiosenną wycieczkę. Są niezbyt słodkie, puszyste i pyszne. My jedliśmy jeszcze ciepłe popijając mlekiem - Wy podajcie tak jak lubicie. Zapewniam, że są proste do zrobienia i poradzą sobie nawet dzieci.
Widoczny na zdjęciach biały talerzyk, kubek z kogutkiem oraz kwiatowa dekoracyjna kula pochodzą z nowej kolekcji Obudź wiosnę dostępnej w Empiku - można je kupić w salonach stacjonarnych albo zamówić w sklepie internetowym.
czas przygotowania : ok. 2 godzin
składniki na 8 sztuk :
25 g świeżych drożdży
200 ml mleka
3 g nitek szafranu
65 g masła
275 g mąki pszennej tortowej
90 g mąki pszennej typ 1850
80 g cukru zwykłego
1/3 łyżeczki soli
1 średnie jajko
do posmarowania - 1 żółtko
1 łyżeczka mleka
dodatkowo - suszone wiśnie albo rodzynki, tyle sztuk ile bułeczek
sposób przygotowania : w połowie letniego mleka rozmieszałam drożdże dodając 1 łyżeczkę cukru i 2 łyżki mąki tortowej, odstawiłam na ok. 15 minut. Resztę mleka mocno podgrzałam razem z szafranem i masłem - masło musi się rozpuścić a szafran zabarwić mieszankę na mocno żółty kolor. Odstawiłam żeby wystygło.
Obie mąki wymieszałam z resztą cukru i solą. Dodałam zaczyn, przestudzoną mieszankę mleka z masłem, wbiłam jajko. Zagniotłam gładkie ciasto i wyrabiałam przez kilka minut. W przykrytej dobrze misce zostawiłam na ok. godzinę do wyrośnięcia - powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto podzieliłam na 8 mniej więcej równych części. Z każdej powstanie bułeczka zajączek. Z każdej porcji ciasta oderwałam jeden mały kawałek - to będzie kulka na ogonek. Drugi, trochę większy kawałek, uformowałam w lekko spłaszczony wałeczek i ostrym nożem nacięłam wzdłuż mniej więcej do połowy - rozchyliłam. Przy drugim końcu wcisnęłam w ciasto suszoną wiśnię - to będzie głowa zająca z okiem i uszami. Największy kawałek porcji turlałam po blacie na dość długi wałek i spiralnie go zwinęłam - będzie tułowiem zajączka. Wszystkie części złożyłam tak żeby dobrze się stykały układając na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zajączki powinny leżeć w sporej odległości od siebie bo jeszcze urosną. Blachę z uformowanymi bułkami przykryłam ściereczką i zostawiłam na 20-30 minut żeby się napuszyły. Przed pieczeniem posmarowałam delikatnie pędzelkiem maczanym w żółtku roztrzepanym z mlekiem.
Bułeczki zajączki piekłam 10 minut w piekarniku nagrzanym do 220 st. C, grzanie góra/dół. Po upieczeniu przełożyłam na kratkę i pozwoliłam im wystygnąć.
Przepis na podstawie receptury na szafranowe bułki lussekatter z ulotki Ikea a sposób formowania bułeczek podpatrzyłam na TEJ stronie .
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2014/03/zajaczki-szafranowe-na-wielkanocne.html