ßßß Cookit - przepis na Domowe pieczywo - Chałka - wypiekanie na śniadanie

Domowe pieczywo - Chałka - wypiekanie na śniadanie

nazwa

Wykonanie

Chałka - najlepiej jeszcze ciepła, posmarowana świeżym masłem, czasami dżemem i obowiązkowo z kubkiem zimnego mleka. Smak dzieciństwa - po taką chałkę biegłam do pobliskiej piekarni w prawie każdy sobotni poranek. Bardzo się spieszyłam wracając bo obiecałam Mamie, że nie będę skubać tylko zjemy ją razem na śniadanie. Dziś piekę je sama by wypełnić dom zapachem drożdżowego ciasta.
Na dzisiejsze pieczenie namówiły mnie koleżanki blogerki piekąc swoje chałki w cyklu "Wypiekanie na śniadanie". Prowodyrką jest Małgosia i gdyby ktoś chciał dołączyć to właśnie u Niej znajdzie zasady wspólnej zabawy. Tym razem korzystałyśmy z przepisu Tatter , ale ja upiekłam jedną dużą chałkę z mniej więcej połowy składników Jej przepisu. Niżej podaję ilości jakich użyłam.
czas przygotowania : ok. 3-4 godzin
składniki :
165 g mąki pszennej typ 405
335 g mąki pszennej typ 750
30 g cukru zwykłego
1 całe średnie jajko
2 żółtka ze średniej wielkości jajek
40 g oleju roślinnego
ok. 175 ml wody
12 g soli
15 g świeżych drożdży
do posmarowania - 1 żółtko
1 łyżeczka mleka
do posypania - 3 łyżeczki ziaren sezamu
sposób przygotowania : mąki przesiałam do miski. Drożdże rozmieszałam w kubku z 2 łyżkami mąki, cukrem i letnią wodą - odstawiłam żeby zaczęły pracować, na ok. 15 minut aż się spieniły.
Do miski z mąką dodałam sól, wlałam rozczyn, olej i roztrzepane jajko razem z żółtkami. Zagniotłam ciasto i wyrabiałam je ok. 10-15 minut aż stało się gładkie i lśniące. Uformowane w kulę zostawiłam w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę przykrywając miskę wilgotną ściereczką. Po godzinie, kiedy ciasto podwoiło swoją objętość, podzieliłam je na 3 mniej więcej równe części. Z każdej uformowałam wałek długości ok. 25 cm. 3 wałki złączyłam z jednej strony końcami i zaplotłam warkocz. Zlepione końcówki podwinęłam lekko pod spód. Tak przygotowaną chałkę ułożyłam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiłam na kolejną godzinę żeby się napuszyła. Przykryłam odwróconą dużą miską.
Gdy chałka wyrosła posmarowałam ją delikatnie, przy pomocy pędzelka, żółtkiem wymieszanym z mlekiem i posypałam sezamem. Piekłam 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C, grzanie góra/dół. Po upieczeniu odłożyłam na kratkę do wystudzenia.
Czas wyrastania ciasta może być nieco dłuższy - zależy od temperatury w pomieszczeniu gdzie będzie wyrastało ciasto.
Pyszne chałki upiekły także :
Małgosia - Smaki Alzacji
Alina - Ala piecze i gotuje
Joanna - Różowa kuchnia
Marghe - Po prostu Marghe
Karolina - Kuchnia z pomysłem
Justyna - Gotowanie i pieczenie-i love it
Dorota - Moje małe czarowanie
Lidia Wesołowska
Monika - Niezapomniane smaki
Bożena - Moje domowe kucharzenie
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2014/02/chaka-cykl-wypiekanie-na-sniadanie.html