Wykonanie
Sałatka z delikatnej
sałaty z
rybą i chrupiącymi dodatkami czyli marynowanym
ogórkiem oraz
szalotką. Przyznam, że dawno nie
jadłam takiej dobrej :)

składniki na 2 duże porcje :3 garści
roszponkigarść liści
natki pietruszkiok. 200 g
świeżego łososia - filet ze skórą1 łyżka
soku z cytryny1/2
ogórka zielonego typu wąż2 nieduże
szalotki1/3 szkl.
wody1/3 szkl.
octu jabłkowegoSOS - 4 łyżki
oleju rzepakowego1 łyżka
octu balsamicznego ciemnego1 łyżeczka
syropu z
octu balsamicznegodo smaku -
sól ,
cukier ,
pieprz biały mielonysposób przygotowania :
rybę oczyściłam, opłukałam i osuszyłam. Oprószyłam z obu stron
solą i
pieprzem,
skropiłam sokiem z cytryny i odłożyłam na pół godziny. Po tym czasie ugotowałam na parze.
Ogórka umyłam i pokroiłam w plasterki razem ze skórka. Obrane
szalotki pokroiłam w cienkie krążki. W rondelku zagotowałam
wodę z
octem,
cukrem i odrobiną
soli - dosypałam
cukru na oko, mieszanka powinna być wyraźnie słodko-kwaśna. Gorącym płynem zalałam w miseczce
ogórka i
szalotkę, odstawiłam na pół godziny.
Zieleninę opłukałam i osuszyłam, przycięłam korzonki i usunęłam nieładne liście.
Olej,
ocet balsamiczny i
syrop wlałam do słoiczka. Zakręciłam i wymieszałam potrząsając kilka sekund. Doprawiłam do smaku
solą i
pieprzem.Na talerzach ułożyłam porcje
roszponki przekładając je osączonymi z zalewy
ogórkiem i
szalotką. Posypałam kawałkami rozdrobnionego widelcem, przestudzonego
łososia oddzielają
mięso os skóry.
Skropiłam sosem.Świetna
sałatka na kolację albo lunch.