Wykonanie
Już za chwilę czeka mnie dłuższa przerwa w dostawie gazu a ponieważ kuchenkę mam gazową to z gotowaniem będzie problem . Do dyspozycji
będę miała jedynie piekarnik elektryczny i jakoś muszę sobie z tym poradzić.Intensywnie myślę nad zapiekanymi daniami tak żebyśmy nie musieli żyć na kanapkach. A skoro myślę to i od razu kombinuję w tym temacie. Wczoraj na obiad było właśnie danie w piekarnika - całe w jednym naczyniu.Jakiś czas temu robiłam też zapiekankę z
kuskusu z
dynią i
mięsem mielonym - właśnie w takich daniach
dynia bardzo nam smakuje !
czas przygotowania : ok. 60 minutskładniki na 4 porcje :8 niedużych kawałków
białej kiełbasy300 g
ryżu - mix złocistego
ryżu parboiled i
ryżu dzikiego600 ml
wody3
liście laurowe1/2 średniej dyni piżmowej Butternut1 duża
szalotka1/2 strączka ostrej
żółtej papryczki1 łyżeczka
masłaok. 1 łyżeczki
soli1/3 łyżeczki
pieprzu ziołowego2 łyżki
śmietany1/2 łyżeczki
musztardy z wędzoną
paprykąsposób przygotowania :
kiełbasę i
liście laurowe włożyłam do garnka i zalałam wrzącą
wodą, zostawiłam pod przykryciem na 10 minut.
Dynię obrałam i pokroiłam w dużą kostkę.
Szalotkę i papryczkę oczyściłam, pokroiłam dość drobno. Naczynie do zapiekania posmarowałam
masłem. Na dno wsypałam suchy
ryż,
potem szalotkę z
chili i
dynię. Posoliłam, oprószyłam
pieprzem i lekko przemieszałam. Na wierzchu ułożyłam sparzone kawałki
kiełbasy. Każdy lekko nacięłam. Całość zalałam
wodą, w której parzyła się
kiełbasa. Naczynie przykryłam i wstawiłam do gorącego piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Piekłam 30 minut. Po tym czasie naczynie odkryłam i dopiekałam całość jeszcze ok. 20 minut. Na 10 minut przed końcem posmarowałam
kiełbaski mieszanką
śmietanki i
musztardy. Podałam na gorąco.