ßßß Cookit - przepis na Zapiekanka z dynią i kiełbasą

Zapiekanka z dynią i kiełbasą

nazwa

Wykonanie

Już za chwilę czeka mnie dłuższa przerwa w dostawie gazu a ponieważ kuchenkę mam gazową to z gotowaniem będzie problem . Do dyspozycji będę miała jedynie piekarnik elektryczny i jakoś muszę sobie z tym poradzić.
Intensywnie myślę nad zapiekanymi daniami tak żebyśmy nie musieli żyć na kanapkach. A skoro myślę to i od razu kombinuję w tym temacie. Wczoraj na obiad było właśnie danie w piekarnika - całe w jednym naczyniu.
Jakiś czas temu robiłam też zapiekankę z kuskusu z dynią i mięsem mielonym - właśnie w takich daniach dynia bardzo nam smakuje !
czas przygotowania : ok. 60 minut
składniki na 4 porcje :
8 niedużych kawałków białej kiełbasy
300 g ryżu - mix złocistego ryżu parboiled i ryżu dzikiego
600 ml wody
3 liście laurowe
1/2 średniej dyni piżmowej Butternut
1 duża szalotka
1/2 strączka ostrej żółtej papryczki
1 łyżeczka masła
ok. 1 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego
2 łyżki śmietany
1/2 łyżeczki musztardy z wędzoną papryką
sposób przygotowania : kiełbasę i liście laurowe włożyłam do garnka i zalałam wrzącą wodą, zostawiłam pod przykryciem na 10 minut.
Dynię obrałam i pokroiłam w dużą kostkę. Szalotkę i papryczkę oczyściłam, pokroiłam dość drobno. Naczynie do zapiekania posmarowałam masłem. Na dno wsypałam suchy ryż, potem szalotkę z chili i dynię. Posoliłam, oprószyłam pieprzem i lekko przemieszałam. Na wierzchu ułożyłam sparzone kawałki kiełbasy. Każdy lekko nacięłam. Całość zalałam wodą, w której parzyła się kiełbasa. Naczynie przykryłam i wstawiłam do gorącego piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Piekłam 30 minut. Po tym czasie naczynie odkryłam i dopiekałam całość jeszcze ok. 20 minut. Na 10 minut przed końcem posmarowałam kiełbaski mieszanką śmietanki i musztardy. Podałam na gorąco.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2013/11/zapiekanka-z-dynia-i-kiebasa.html