Wykonanie
Ciekawa jestem czy wszyscy jecie śniadanie codziennie przed wyjściem z domu ? Podejrzewam, że nie bo wiem jak to jest - gdy w domu jest kilka osób i każdy wstaje o innej godzinie ciężko jest to zorganizować. Zwykle też już od świtu pędzimy gdzieś i zawsze brakuje nam czasu. Często rezygnujemy właśnie ze śniadania a przecież to najważniejszy posiłek dnia ! Tak to wygląda w tygodniu także i u nas, ale w weekend staramy się zjeść śniadanie wspólnie, w spokoju i delektować się nie tylko czymś smacznym, ale także wspólnie spędzanym czasem.Warto zastanowić się jednak jak wygospodarować czas żeby spokojnie swoje śniadanie codziennie zjeść. Niech to będzie choćby kanapka z ciemnym
chlebem a do niej szklanka soku co pozwoli na zaspokojenie pierwszego głodu i dostarczenie organizmowi czegoś zdrowego na dobry początek dnia.Nie każdy ma sokowirówkę a tym bardziej czas na wyciskanie soku z samego rana, ale tutaj z pomocą przychodzi nam producent pysznych
soków Tymbark. Wybór smaków jest duży więc każdy znajdzie coś dla siebie - po cichu
powiem Wam, że Żarłoczek jest fanem
pomidorowego a ja najbardziej lubię antonówkę chociaż zaraz
potem jest warzywny. Szklanka takiego soku do porannego posiłku doskonale go uzupełnia i świetnie smakuje.My lubimy
jajka więc w weekend zwykle śniadania są jajeczne co nie znaczy nudne bo staram się przygotowywać je na różne sposoby - żeby było smacznie i ciekawie. Może w najbliższą sobotę albo niedzielę zrobicie sobie też takie zapiekane z
dynią ? Polecam bo są pyszne !

czas przygotowania : 35 minutskładniki na 2 porcje :3 - 4
jajka1 duża
szalotkaduża garść cieniutkich plasterków surowej dyni, odmiana muscat80 g
szynki parzonej80 g
sera żółtego100 ml
śmietanki kremówki1/3 łyżeczki
masłado posypania - świeży
koperekdo smaku -
przyprawa ognista,
sól, mieszanka
ziół prowansalskich
sposób przygotowania :
ser i
szynkę pokroiłam w drobną kostkę - 1 łyżkę mieszanki odłożyłam do posypania.
Szalotkę obrałam, pokroiłam w cienkie pół plasterki. Z kawałka dyni
skroiłam garść plasterków - zależało mi na tym żeby były cieniutkie więc zrobiłam to obieraczką do warzyw żeby otrzymać jakby wstążki.W miseczce wymieszałam
śmietankę z
szalotką,
serem i
szynką, doprawiłam dobrze do smaku. Naczynie do zapiekania posmarowałam cienko
masłem i ułożyłam w nim, a właściwie ustawiłam, zwinięte w ruloniki kawałki dyni. Zalałam
śmietanką z dodatkami. Zrobiłam łyżką zagłębienia i delikatnie wbiłam w nie
jajka. Wierzch posypałam odłożonym
serem i
szynką. Naczynie wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piekłam ok. 25 minut - trzeba kontrolować żeby
białko się ścięło a
żółtka pozostały płynne. Podałam z
ciemnym pieczywem i szklanką
soku warzywnego.Mądrzy ludzie badają zwyczaje Polaków w temacie m.in. śniadań i przeczytajcie do jakich doszli wniosków (źródło - materiały prasowe Tymbark) :" Jak wynika z badania przeprowadzonego przez Instytut ARC Rynek i Opinia dla
marki TYMBARK ponad 91 proc. Polaków
jada śniadania a dla 45 proc. z nas jest to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Nie zawsze jednak na
śniadaniowym stole znajdują się te produkty, które rzeczywiście chcielibyśmy i powinniśmy zjeść.Od dawna dietetycy biją na alarm, że żyjąc w ciągłym pędzie nie odżywiamy się tak, jak powinniśmy. Jemy w biegu, zastępując pełnowartościowe posiłki niezdrowymi przekąskami. Nie spożywamy zalecanych pięciu porcji warzyw,
owoców lub soku, bo wydaje nam się, że przestrzeganie zdrowej diety jest bardzo trudne do zrealizowania. Tymczasem, wystarczy szklanka soku do śniadania by dostarczyć do organizmu pierwszą dawkę witamin, która pozwoli nam dobrze rozpocząć dzień .Od poniedziałku do piątku na naszym
śniadaniowym stole pojawiają się najczęściej te same produkty, przez co nasz dieta jest dość uboga i monotonna, a także bardzo często pozbawiona niezbędnej porcji witamin. Podczas śniadań królują wtedy kanapki (87 proc.).W tygodniu zdecydowanie nie mamy czasu na celebrację jedzenia. Jemy je zazwyczaj sami (55 proc.), bez pozostałych członków rodziny, w pośpiechu, nerwowo zerkając na zegarek. Co więcej, aż jedna piąta Polaków swoje pierwsze śniadanie je dopiero w pracy.Śniadanie w weekend wygląda zupełnie inaczej. Polacy podchodzą do niego z ogromną dbałością, starając się by na
stole znalazły się zarówno ulubione, ale też zdrowe produkty. Jemy je zdecydowanie dłużej i spokojniej, chcąc sobie sprawić choć odrobinę kulinarnej przyjemności. Trzeba jednak pamiętać, że w sobotę i niedzielę mamy po prostu czas na taką celebrację. Twierdzi tak 47 proc. respondentów. Siadając do
śniadaniowego stołu w weekend staramy się dopasować godzinę w taki sposób, by zasiedli przy nim wszyscy członkowie rodziny. To dla nas czas, w którym możemy zrekompensować najbliższym brak czasu w ciągu tygodnia. W weekend na naszym
śniadaniowym stole pojawia się także więcej witamin. W sobotę i niedzielę dużo częściej obecne są: sałatki (27 proc. w weekend i 16 proc. w tygodniu), warzywa (odpowiednio 27 proc. 20 proc.),
owoce (22 proc. i 18 proc.) oraz
soki (20 proc. i 17 proc.)”

Opowiedzcie, proszę, jak to wygląda u Was w domu - jecie śniadanie codziennie ? sami czy razem z domownikami ? codziennie jecie to samo bo tak jesteście przyzwyczajeni czy staracie się zmieniać menu ? pamiętacie o 5 porcjach
warzyw i owoców dziennie ?