Wykonanie
Dzisiaj chciałem Wam przedstawić przepis na pyszny Omlet Warszawski. Przygotowanie jest bardzo proste a efekt przerasta najśmielsze oczekiwania. Omlet Warszawski to idealny przepis na weekendowe śniadanie.Składniki na 1 omlet:-
Jajka - 2 sztuki-
Cebula - pół małej-
Pomidor - pół-
Masło klarowane - do smażenia-
Żółty ser tarty - 2 łyżki stołowe-
Przyprawy -
pieprz,
sól,
zioła prowansalskiePrzygotowanie:
Cebulkę kroimy w kostkę a następnie smażymy na
maśle aż się zarumieni. Do miski wbijamy
jajka, dodajemy
przyprawy oraz obranego* i pokrojonego w kostkę
pomidora. Całość delikatnie mieszamy aby wymieszać składniki. Tak powstałą masę wlewamy na rozgrzaną patelnię i smażymy na małym ogniu pod przykryciem do momentu w którym
jajka na wierzchu się zetną. Następnie zdejmujemy pokrywkę i posypujemy naszego omleta startym
żółtym serem. Ponownie przykrywamy pokrywką i czekamy chwilę aż
ser się rozpuści. Omlet Warszawski jest już gotowy. Podajemy natychmiast po przygotowaniu. Smacznego.*Aby łatwo obrać
pomidora należy zagotować
wodę, naciąć skórkę na spodzie na krzyż a następnie powoli polać
pomidora wrzątkiem uważając aby się nie poparzyć. Sparzona skórka odejdzie bez najmniejszego problemu. Przy większych ilościach
pomidorów można zagotować
wodę w garnku i na kilkanaście sekund wkładać ponacinane
pomidory.