Wykonanie
Makaron - przede wszystkim dodatek do zup albo do dań
mięsnych czy warzywnych z sosem. A ja szukam innego zastosowania dla
makaronów, czegoś nieszablonowego. Zrobiłam
ciastka makaronowe, schrupaliśmy
makaronowy chrust więc teraz coś konkretniejszego.

czas przygotowania : ok. 45 minutskładniki na 6 sztuk :6 płatów
makaronu lasagne nr 52 Lubella1
szalotka1/2
ostrej papryczki1/4 średniej dyni piżmowejok. 3/4 szkl. różyczek
brokuła4 plasterki
szynki wędzonej, parzonej2 czubate łyżki drobno startego
parmezanu1
żółtko1 łyżeczka
oleju1 łyżeczka
masłado smaku -
sól,
zioła prowansalskie
sposób przygotowania : płaty
makaronu ugotowałam w osolonym wrzątku al'dente. Delikatnie wyjęłam je szczypcami i osuszyłam kładąc na czystej ściereczce. Każdy przekroiłam na 2 mniej więcej równe kwadraty i złożyłam kładąc ukośnie jeden na drugim.W formie na muffiny posmarowałam
masłem 6 wgłębień i włożyłam w nie przygotowany
makaron delikatnie wciskając żeby utworzył miseczki.Warzywa oczyściłam dokładnie.
Dynię obrałam - większość pokroiłam w kostkę a kawałek w plasterki,
brokuła podzieliłam na małe kawałeczki,
chili i
szalotkę posiekałam. Na patelni rozgrzałam
olej, podsmażyłam
szalotkę i
chili, dodałam kostki dyni, 4-5 łyżeczek
wody i poddusiłam przez chwilę aż zmiękła, przestudziłam.
Brokuła sparzyłam gorącą
wodą.Do podsmażonych warzyw dodałam
żółtko, pokrojoną w paski
szynkę i
ser, wymieszałam i doprawiłam do smaku. Mieszanką napełniłam
makaronowe miseczki. Na wierzch dodałam kawałki
brokuła i surowej dyni. Piekłam ok. 20 minut na dolnej półce piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Trzeba uważać żeby
brokuł się nie spalił. Podałam gorące.