ßßß Cookit - przepis na Miseczki makaronowe pełne po brzegi

Miseczki makaronowe pełne po brzegi

nazwa

Wykonanie

Makaron - przede wszystkim dodatek do zup albo do dań mięsnych czy warzywnych z sosem. A ja szukam innego zastosowania dla makaronów, czegoś nieszablonowego. Zrobiłam ciastka makaronowe, schrupaliśmy makaronowy chrust więc teraz coś konkretniejszego.
czas przygotowania : ok. 45 minut
składniki na 6 sztuk :
6 płatów makaronu lasagne nr 52 Lubella
1 szalotka
1/2 ostrej papryczki
1/4 średniej dyni piżmowej
ok. 3/4 szkl. różyczek brokuła
4 plasterki szynki wędzonej, parzonej
2 czubate łyżki drobno startego parmezanu
1 żółtko
1 łyżeczka oleju
1 łyżeczka masła
do smaku - sól, zioła prowansalskie
sposób przygotowania : płaty makaronu ugotowałam w osolonym wrzątku al'dente. Delikatnie wyjęłam je szczypcami i osuszyłam kładąc na czystej ściereczce. Każdy przekroiłam na 2 mniej więcej równe kwadraty i złożyłam kładąc ukośnie jeden na drugim.
W formie na muffiny posmarowałam masłem 6 wgłębień i włożyłam w nie przygotowany makaron delikatnie wciskając żeby utworzył miseczki.
Warzywa oczyściłam dokładnie. Dynię obrałam - większość pokroiłam w kostkę a kawałek w plasterki, brokuła podzieliłam na małe kawałeczki, chili i szalotkę posiekałam. Na patelni rozgrzałam olej, podsmażyłam szalotkę i chili, dodałam kostki dyni, 4-5 łyżeczek wody i poddusiłam przez chwilę aż zmiękła, przestudziłam. Brokuła sparzyłam gorącą wodą.
Do podsmażonych warzyw dodałam żółtko, pokrojoną w paski szynkę i ser, wymieszałam i doprawiłam do smaku. Mieszanką napełniłam makaronowe miseczki. Na wierzch dodałam kawałki brokuła i surowej dyni. Piekłam ok. 20 minut na dolnej półce piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Trzeba uważać żeby brokuł się nie spalił. Podałam gorące.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2013/10/miseczki-makaronowe-pene-po-brzegi.html