Wykonanie
Za oknami zima, a na półce stoi sobie "Nigellissima", czyli książka z włoskimi inspiracjami Nigelli. Można w niej znaleźć wiele kolorowych przepisów, niektóre są wprost idealne na zimowe popołudnia. Sycące i ciekawe danie do zrobienia w pół godziny-
Makaronowe risotto z
groszkiem .
Składniki:150g
chudego boczku gotowanego150g mrożonego
groszku250g
makaronu orzo
olejłyżka
masła625 ml wrzątku2 łyżki startego
parmezanusól i
pieprz do smakuWykonanie:
Boczek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na odrobinie
oleju, dodajemy
groszek, mieszamy, smażymy minutę i dodajemy
makaron.Całość mieszamy przez parę chwil i zalewamy wrzątkiem.Gotujemy na niewielkim ogniu, mieszając od czasu do czasu, do momentu aż
makaron wchłonie
wodę. Dodajemy
parmezan i
masło, a po wymieszaniu doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem.