Wykonanie
Pizza wyszła jakaś taka jesienna. W kolorach jesieni i z dymnym posmakiem jakby ktoś palił kolorowe liście w ogrodzie ... Taki czas po prostu.

czas przygotowania : ok. 2 godzinskładniki na 2 pizze śr. ok. 25 cm :CIASTO - ok. 200 g
mąki orkiszowej pełnoziarnistejok. 100 g
mąki pszennej luksusowej1/4 łyżeczki
soli20 g świeżych
drożdży5 g
cukruok. 250 ml ciepłej
wody2 łyżki
oleju rzepakowegoFARSZ - kilka łyżeczek pesto
pietruszkowego1/2 dużej
papryki żółtej1/2 dużej
papryki czerwonej1
cebulaok. 80-100 g
sera owczego Kołudzki wędzonek1 łyżka
oleju roślinnegodo posypania - świeży
majeraneksposób przygotowania : CIASTO -
drożdże rozmieszałam w połowie ciepłej
wody dodając 2 łyżki
mąki pszennej i
cukier. Odstawiłam na ok. 15 minut żeby zaczęły pracować.Pozostałe
mąki wsypałam do miski, dodałam
sól i
olej. Wlałam spieniony rozczyn i zaczęłam zagniatać ciasto dolewając
wody aż do uzyskania właściwej konsystencji. Ciasto ma być elastyczne i niezbyt zwarte. Wyrabiałam je przez kilka/kilkanaście minut aż nabrało sprężystości. Uformowane w kulę przykryłam w misce ściereczką i zostawiłam na ok. godzinę żeby wyrosło.FARSZ -
cebulę obrałam i pokroiłam w piórka.
Papryki oczyściłam z nasion i pokroiłam w paski. Wszystko przesmażyłam przez kilka chwil na odrobinie
oleju -
cebula ma się tylko zeszklić.Wyrośnięte ciasto podzieliłam na 2 części i z każdej uformowałam ręcznie niezbyt gruby placek. Ułożyłam je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryłam ściereczką i zostawiłam na 15 minut żeby się napuszyły. Następnie posmarowałam
spody pesto
pietruszkowym, posypałam przesmażonymi warzywami i obłożyłam plasterkami
sera. Piekłam ok. 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 220 st. C. Podałam gorące posypując świeżymi listkami
majeranku.