ßßß Cookit - przepis na Pizza z papryką i owczym serem

Pizza z papryką i owczym serem

nazwa

Wykonanie

Pizza wyszła jakaś taka jesienna. W kolorach jesieni i z dymnym posmakiem jakby ktoś palił kolorowe liście w ogrodzie ... Taki czas po prostu.
czas przygotowania : ok. 2 godzin
składniki na 2 pizze śr. ok. 25 cm :
CIASTO - ok. 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
ok. 100 g mąki pszennej luksusowej
1/4 łyżeczki soli
20 g świeżych drożdży
5 g cukru
ok. 250 ml ciepłej wody
2 łyżki oleju rzepakowego
FARSZ - kilka łyżeczek pesto pietruszkowego
1/2 dużej papryki żółtej
1/2 dużej papryki czerwonej
1 cebula
ok. 80-100 g sera owczego Kołudzki wędzonek
1 łyżka oleju roślinnego
do posypania - świeży majeranek
sposób przygotowania : CIASTO - drożdże rozmieszałam w połowie ciepłej wody dodając 2 łyżki mąki pszennej i cukier. Odstawiłam na ok. 15 minut żeby zaczęły pracować.
Pozostałe mąki wsypałam do miski, dodałam sól i olej. Wlałam spieniony rozczyn i zaczęłam zagniatać ciasto dolewając wody aż do uzyskania właściwej konsystencji. Ciasto ma być elastyczne i niezbyt zwarte. Wyrabiałam je przez kilka/kilkanaście minut aż nabrało sprężystości. Uformowane w kulę przykryłam w misce ściereczką i zostawiłam na ok. godzinę żeby wyrosło.
FARSZ - cebulę obrałam i pokroiłam w piórka. Papryki oczyściłam z nasion i pokroiłam w paski. Wszystko przesmażyłam przez kilka chwil na odrobinie oleju - cebula ma się tylko zeszklić.
Wyrośnięte ciasto podzieliłam na 2 części i z każdej uformowałam ręcznie niezbyt gruby placek. Ułożyłam je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryłam ściereczką i zostawiłam na 15 minut żeby się napuszyły. Następnie posmarowałam spody pesto pietruszkowym, posypałam przesmażonymi warzywami i obłożyłam plasterkami sera. Piekłam ok. 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 220 st. C. Podałam gorące posypując świeżymi listkami majeranku.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2013/09/pizza-z-papryka-i-owczym-serem.html