ßßß
Pyszny domowy chlebek, którego zaletą jest również to, że nie wymaga wysiłku przy przygotowaniu. Najlepiej smakuje z samym masłem :-)Składniki:3 szkl. mąki1 szkl. otrąbok. 2 szkl. wody5 dag drożdży1 płaska łyżka soli1 łyżeczka cukru1 duża cebulaolej do smażeniaWykonanie:Z 1/2 szkl. ciepłej wody zrobi rozczyn, dodając pokruszone drożdże, cukier i 1 łyżkę mąki. Odstawić do wyrośnięcia.Na rozgrzanym oleju zrumienić pokrojoną drobno cebulę.Mąkę przesiać do miski, dodać otręby, sól, wodę i wyrośnięte drożdże. Zarobić ciasto, pod koniec dodając zrumienioną cebulę razem z tłuszczem. Kiedy ciasto będzie już odrywać nam się od ręki w yłożyć ciasto na stolnicę podsypaną mąką i chwilę zarabiać.Następnie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę, przykrywając folią lub ściereczką.Kiedy chleb podwoi swoją objętość, zarobić je jeszcze raz i uformować okrągły chlebek. Wierzch ponacinać nożem i posypać mąką. Odstawić na 20 minut do lekkiego wyrośnięcia.Wstawić do nagrzanego piekarnika w temp. 180-200 st. C na ok. 50 minut.Smacznego :-)
