Wykonanie
Pyszny domowy chlebek, którego zaletą jest również to, że nie wymaga wysiłku przy przygotowaniu. Najlepiej smakuje z samym
masłem :-)Składniki:3 szkl.
mąki1 szkl.
otrąbok. 2 szkl.
wody5 dag
drożdży1 płaska łyżka
soli1 łyżeczka
cukru1 duża
cebulaolej do smażeniaWykonanie:Z 1/2 szkl. ciepłej
wody zrobi rozczyn, dodając pokruszone
drożdże,
cukier i 1 łyżkę
mąki. Odstawić do wyrośnięcia.Na rozgrzanym
oleju zrumienić pokrojoną drobno
cebulę.
Mąkę przesiać do miski, dodać
otręby,
sól,
wodę i wyrośnięte
drożdże. Zarobić ciasto, pod koniec dodając zrumienioną
cebulę razem z tłuszczem. Kiedy ciasto będzie już odrywać nam się od ręki w yłożyć ciasto na stolnicę podsypaną
mąką i chwilę zarabiać.Następnie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę, przykrywając folią lub ściereczką.Kiedy
chleb podwoi swoją objętość, zarobić je jeszcze raz i uformować okrągły chlebek. Wierzch ponacinać nożem i posypać
mąką. Odstawić na 20 minut do lekkiego wyrośnięcia.Wstawić do nagrzanego piekarnika w temp. 180-200 st. C na ok. 50 minut.Smacznego :-)