Wykonanie
Są
jagody więc muszą być pierogi z
jagodami, nie ma przebacz :) Przypomniało mi się jak dziewczęciem będąc wiozłam wielki, chyba 3 litrowy
słój, pełen
jagód aż z Bieszczadów - zbierałam je o świcie, ostatniego dnia obozu harcerskiego w Lisznej, i wiozłam żeby Babcia zrobiłam moje ulubione pierogi. Zbierali też moi koledzy i koleżanki więc wiele osób w pociągu miało fioletowe łapy i
języki od podjadania. Wśród swoich to nie raziło, ale kiedy jechałam autobusem z dworca do domu to czułam się jak brudas i pewnie tak myśleli o mnie inni pasażerowie. Ot, takie wspominki :)Dzisiejsze pierogi zrobiłam nieco inaczej niż zwykle - wyszły ciekawe z wyglądu i bardzo smaczne :)Źródło inspiracjiCiasto z
mąki i
zsiadłego mleka jest delikatne i dobrze się zagniata. Dodatek
oleju rzepakowego powoduje, że ciasto jest elastyczne, dobrze się rozwałkowuje a po ugotowaniu pierogi nie sklejają się.

Pyszne pierogi z
jagodamiczas przygotowania : ok. 40 minutskładniki :CIASTO - 170 + 155 g
mąki pszennej wrocławskiej15 g
kakao naturalnego4 łyżki
oleju rzepakowegook. 200 ml
zsiadłego mleka2 szczypty
soliNADZIENIE - ok. 500 g
czarnych jagód2 łyżeczki
mąki kukurydzianej4 łyżeczki
cukrudo polania -
śmietana albo
jogurt naturalnyew.
cukier do posłodzenia
śmietany albo do posypania potrawy

Jak zrobic dwukolorowe pierogi z jagodami?170 g
mąki, połowę
oleju,
soli i
mleka umieściłam w misce i zagniotłam z tych składników gładkie, elastyczne ciasto. 155 g
mąki wymieszałam z
kakao, szczyptą
soli oraz pozostałym
mlekiem i
olejem, też zagniotłam ciasto. Obie części uformowałam w kulki, oczywiście oddzielnie, i zostawiłam przykryte miską na jakieś 20 minut.Obie kulki ciasta podzieliłam na połowy. Każdą część rozwałkowałam na prostokąt grubości ok. 2 mm. 2 ciemne posmarowałam pędzelkiem zmoczonym w zimnej wodzie i przykryłam płatami jasnego ciasta. Tak przygotowane 2 jasno z jednej a ciemne z drugiej strony placki zrolowałam ciasno. Właściwie nie ma znaczenia, który kolor będzie na wierzchu.
Jagody opłukałam i dokładnie osączyłam. Wymieszałam z
cukrem i
mąką. Przygotowałam je dopiero mając gotowe ciasto żeby
jagody nie zdążyły puścić soku.Rulony dwukolorowego ciasta pokroiłam
ostrym nożem na plastry grubości ok. 1 - 1,5 cm. Krążki rozwałkowywałam kolejno na placuszki śr. 5 - 6 cm. Na każdy placuszek ciasta nałożyłam po czubatej łyżeczce
jagód i starannie zlepiłam brzegi. Pierogi gotowałam ok. 2 minut wrzucając partiami na osolony wrzątek. Wyławiałam łyżką cedzakową.Podałam polewając osłodzoną kwaśną
śmietaną.