ßßß Cookit - przepis na Torcik Czekoladowy

Torcik Czekoladowy

nazwa

Wykonanie

Ten torcik robiłam wczoraj - bez okazji - po prostu ostatnim razem kiedy go robiłam mi posmakował ;)
W orginale do ciasta dodaje się również 50 g rozpuszczonej margaryny. Natomiast do masy powinno się jeszcze dodac 2 śmietanfixy i 125 ml serka homo jednak śmietana double jest tak sztywna, że śmietnfix nie jest potrzebny żeby krem się dobrze trzymał.
Lubie to ciasto ponieważ biszkopt wychodzi wilgotny i nie ma potrzeby go niczym nasączać.
Składniki:
6 jaj
1szklanka mąki
pół szklanki cukru
pół łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
szczypta soli
Krem:
500ml śmietany 30 % (ja użyłam double cream)
100g czekolady mlecznej albo ciemnej
Ubijamy białka z cukrem i solą na puszystą masę. Dodajemy żółtka (nie mieszając już mikserem tylko łyżką). Potem mąkę z proszek do pieczenia. Na sam koniec dodajemy kakao. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez około 20-25 minut. Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej bądź w rondelku na najmniejszym palniku i jak najmniejszym ogniu. Ubijamy śmietanę po trochu dodając ostudzoną czekoladę.
Wystudzone ciasto przekrawamy na pół i smarujemy masą. Schładzamy w lodówce.
Źródło:http://nikolodkuchni.blogspot.com/2011/06/torcik-czekoladowy.html