Wykonanie
Ten torcik robiłam wczoraj - bez okazji - po prostu ostatnim razem kiedy go robiłam mi posmakował ;)W orginale do ciasta dodaje się również 50 g rozpuszczonej
margaryny. Natomiast do masy powinno się jeszcze dodac 2 śmietanfixy i 125 ml
serka homo jednak
śmietana double jest tak sztywna, że śmietnfix nie jest potrzebny żeby krem się dobrze trzymał.Lubie to ciasto ponieważ
biszkopt wychodzi wilgotny i nie ma potrzeby go niczym nasączać.

Składniki:6 jaj1szklanka
mąkipół szklanki
cukrupół łyżeczki
proszku do pieczenia3 łyżki
kakaoszczypta
soliKrem:500ml
śmietany 30 % (ja użyłam double cream)100g
czekolady mlecznej albo ciemnejUbijamy
białka z
cukrem i
solą na puszystą masę. Dodajemy
żółtka (nie mieszając już mikserem tylko łyżką).
Potem mąkę z
proszek do pieczenia. Na sam koniec dodajemy
kakao. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez około 20-25 minut. Rozpuszczamy
czekoladę w kąpieli
wodnej bądź w rondelku na najmniejszym palniku i jak najmniejszym ogniu. Ubijamy
śmietanę po trochu dodając ostudzoną
czekoladę.Wystudzone ciasto przekrawamy na pół i smarujemy masą. Schładzamy w lodówce.