Wykonanie
Nieczęsto natraficie u mnie na
szpinak, szczególnie w daniach ciepłych. Trauma wyniesiona jeszcze z przedszkola nie bardzo chce mnie opuścić. Są jednak sytuacje kiedy przygotowuję coś ze
szpinakiem sprawdzając czy smak mi się nie zmienił i
powiem Wam, że sprawa wygląda z roku na rok coraz lepiej :)

czas przygotowania : 20 minutskładniki na 2 - 3 porcje :150 g
makaronu rurki250 g
szpinaku - świeży albo mrożony całe liście80 g
wędzonego boczku1 łyżeczka
oleju1
szalotka3 ząbki
czosnku80 - 100 ml słodkiej
śmietanki6 czubatych łyżek startego parmigiano reggiano2 łyżki posiekanego
szczypiorudo smaku -
sól,
pieprz czarny mielony,
przyprawa ognistasposób przygotowania :
szpinak świeży opłukać i dobrze osączyć - grubo pokroić. Ja użyłam mrożonego, takich całych zwiniętych mrożonych liści, które pokroiłam gdy lekko odtajały.
Boczek pokroiłam w słupki.
Czosnek i
szalotkę obrałam i posiekałam. W rondlu rozgrzałam
olej, usmażyłam
boczek na skwarki - wyjęłam je na talerz a na tłuszcz wrzuciłam
szalotkę z
czosnkiem. Smażyłam tylko chwileczkę zanim dorzuciłam suchy
makaron i wlałam ok. 400 ml
wody. Gotowałam pod przykryciem jakieś 5 minut. Następnie dodałam
szpinak i dusiłam następne 5 minut. Gdy
makaron zmiękł dosypałam parmigiano reggiano, wlałam
śmietankę i smażyłam już bez przykrycia mieszając aż
ser się rozpuścił a sos zredukował. Doprawiłam do smaku
solą, świeżo mielonym
pieprzem i
przyprawą ognistą czyli mieszanką
chili,
gorczycy,
pieprzu i
kolendry.Podałam posypując skwarkami
boczku, świeżym
szczypiorkiem i odrobiną
sera.