ßßß Cookit - przepis na Makaron ze szpinakiem i parmezanem

Makaron ze szpinakiem i parmezanem

nazwa

Wykonanie

Nieczęsto natraficie u mnie na szpinak, szczególnie w daniach ciepłych. Trauma wyniesiona jeszcze z przedszkola nie bardzo chce mnie opuścić. Są jednak sytuacje kiedy przygotowuję coś ze szpinakiem sprawdzając czy smak mi się nie zmienił i powiem Wam, że sprawa wygląda z roku na rok coraz lepiej :)
czas przygotowania : 20 minut
składniki na 2 - 3 porcje :
150 g makaronu rurki
250 g szpinaku - świeży albo mrożony całe liście
80 g wędzonego boczku
1 łyżeczka oleju
1 szalotka
3 ząbki czosnku
80 - 100 ml słodkiej śmietanki
6 czubatych łyżek startego parmigiano reggiano
2 łyżki posiekanego szczypioru
do smaku - sól, pieprz czarny mielony, przyprawa ognista
sposób przygotowania : szpinak świeży opłukać i dobrze osączyć - grubo pokroić. Ja użyłam mrożonego, takich całych zwiniętych mrożonych liści, które pokroiłam gdy lekko odtajały.
Boczek pokroiłam w słupki. Czosnek i szalotkę obrałam i posiekałam. W rondlu rozgrzałam olej, usmażyłam boczek na skwarki - wyjęłam je na talerz a na tłuszcz wrzuciłam szalotkę z czosnkiem. Smażyłam tylko chwileczkę zanim dorzuciłam suchy makaron i wlałam ok. 400 ml wody. Gotowałam pod przykryciem jakieś 5 minut. Następnie dodałam szpinak i dusiłam następne 5 minut. Gdy makaron zmiękł dosypałam parmigiano reggiano, wlałam śmietankę i smażyłam już bez przykrycia mieszając aż ser się rozpuścił a sos zredukował. Doprawiłam do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem i przyprawą ognistą czyli mieszanką chili, gorczycy, pieprzu i kolendry.
Podałam posypując skwarkami boczku, świeżym szczypiorkiem i odrobiną sera.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2013/04/makaron-ze-szpinakiem-i-parmezanem.html