Wykonanie
Na wielkanocnym
stole nie może zabraknąć baby. Może w tym roku będzie to babka czekoladowa ? Jest pyszna i będzie wszystkim smakowała a dodatkowo duża ilość
czekolady poprawi nastrój :)Dla tradycjonalistów mam przepis na babkę
drożdżową . A może ktoś skusi się na babkę
kawowo -
orzechową ? Babka musi być !

czas przygotowania : ok. 120 minutskładniki :175 g miękkiego
masła200 g zwykłego
cukru2 szczypty
soli1 łyżeczka pasty waniliowej5
jajek3 łyżki
rumu250 g
mąki pszennej tortowej50 g
mąki ziemniaczanej2 łyżeczki
proszku do pieczenia20 g
kakao naturalnego80 g drobno startej
gorzkiej czekoladykilka łyżeczek
konfitury morelowejok. 150 g
gorzkiej czekolady na polewędo formy - 1 łyżeczka
masła + 2 łyżki
bułki tartejsposób przygotowania : formę z kominem na babkę wysmarowałam w środku
masłem i wysypałam
bułką tartą. Obie
mąki przesiałam dodając
proszek do pieczenia,
sól,
kakao. Wymieszałam z drobno startą
czekoladą.Miękkie
masło zmiksowałam aż zbielało. Miksowałam dalej stopniowo dodając
cukier a
potem po jednym
jajku i pastę
waniliową oraz
rum. W pewnym momencie masa robi się grudkowata i wygląda jakby się zważyła, ale nie przejmujcie się tym, to normalne. Cały czas miksując, teraz już na wolnych obrotach, dosypywałam mieszankę suchych składników aż do wyczerpania. Ciasto przełożyłam do naszykowanej formy. Piekłam ok. 60 minut wstawiając do piekarnika nagrzanego do 180 st. C.Po upieczeniu wyjęłam babkę na kratkę.
Konfiturę morelową podgrzałam i przetarłam przez sitko. Posmarowałam nią dokładnie całą ciepłą babkę i zostawiłam żeby zupełnie wystygła.
Czekoladę połamałam na kawałki i stopiłam w kąpieli
wodnej. Częścią posmarowałam babkę a resztę przełożyłam do woreczka i starałam się udekorować. Wyszło jak wyszło bo ja nie ma cierpliwości to koronkowej roboty :)Przepis pochodzi z wydawnictwa "Kolekcja Dobrej Kuchni"