ßßß Cookit - przepis na Babka czekoladowa piaskowa

Babka czekoladowa piaskowa

nazwa

Wykonanie

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć baby. Może w tym roku będzie to babka czekoladowa ? Jest pyszna i będzie wszystkim smakowała a dodatkowo duża ilość czekolady poprawi nastrój :)
Dla tradycjonalistów mam przepis na babkę drożdżową . A może ktoś skusi się na babkę kawowo - orzechową ? Babka musi być !
czas przygotowania : ok. 120 minut
składniki :
175 g miękkiego masła
200 g zwykłego cukru
2 szczypty soli
1 łyżeczka pasty waniliowej
5 jajek
3 łyżki rumu
250 g mąki pszennej tortowej
50 g mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
20 g kakao naturalnego
80 g drobno startej gorzkiej czekolady
kilka łyżeczek konfitury morelowej
ok. 150 g gorzkiej czekolady na polewę
do formy - 1 łyżeczka masła + 2 łyżki bułki tartej
sposób przygotowania : formę z kominem na babkę wysmarowałam w środku masłem i wysypałam bułką tartą. Obie mąki przesiałam dodając proszek do pieczenia, sól, kakao. Wymieszałam z drobno startą czekoladą.
Miękkie masło zmiksowałam aż zbielało. Miksowałam dalej stopniowo dodając cukier a potem po jednym jajku i pastę waniliową oraz rum. W pewnym momencie masa robi się grudkowata i wygląda jakby się zważyła, ale nie przejmujcie się tym, to normalne. Cały czas miksując, teraz już na wolnych obrotach, dosypywałam mieszankę suchych składników aż do wyczerpania. Ciasto przełożyłam do naszykowanej formy. Piekłam ok. 60 minut wstawiając do piekarnika nagrzanego do 180 st. C.
Po upieczeniu wyjęłam babkę na kratkę. Konfiturę morelową podgrzałam i przetarłam przez sitko. Posmarowałam nią dokładnie całą ciepłą babkę i zostawiłam żeby zupełnie wystygła.
Czekoladę połamałam na kawałki i stopiłam w kąpieli wodnej. Częścią posmarowałam babkę a resztę przełożyłam do woreczka i starałam się udekorować. Wyszło jak wyszło bo ja nie ma cierpliwości to koronkowej roboty :)
Przepis pochodzi z wydawnictwa "Kolekcja Dobrej Kuchni"
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2013/03/babka-czekoladowa-piaskowa.html