ßßß Cookit - przepis na Sernik czekoladowy a'la zebra

Sernik czekoladowy a'la zebra

nazwa

Wykonanie

Jakiś sernik znów za mną łaził. Łaził aż się wyłaził. Nakruszyłam, rozpuściłam, zamieszałam i po chwili był już w piekarniku. Tym razem mocno czekoladowy i jakiś taki zebrowaty bo w paski. Mam nadzieję, że Wam się spodoba taka wersja :) Do popołudniowej kawy czy herbaty będzie w sam raz.
czas przygotowania : 30 minut + 60 min. pieczenie + chłodzenie
składniki na 8 - 12 porcji :
SPÓD - 150 g ciasteczek holenderskich w czekoladzie
70 g masła albo margaryny
MASA - 750 g sera białego trzykrotnie mielonego
4 jajka
115 g cukru trzcinowego Demerara
45 g skrobi kukurydzianej
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 łyżeczki rumu białego
150 g czekolady gorzkiej
150 g czekolady białej
DO DEKORACJI - 80 g czekolady gorzkiej
50 g czekolady białej
9 łyżeczek śmietanki kremówki 30 %
posypka cukrowa
sposób przygotowania: naszykowałam tortownicę śr. 21 cm - dno wyłożyłam papierem do pieczenia.
SPÓD - ciasteczka wrzuciłam do miski, pokruszyłam drobno rozgniatając drewnianą pałką. Masło roztopiłam, wlałam do okruchów i wymieszałam dokładnie łyżką. Przesypałam do tortownicy i lekko ugniotłam wyrównując. Odstawiłam do lodówki żeby spód zastygł.
MASA - Ser przełożyłam do miski, dodałam cukier, skrobię, ekstrakt waniliowy i rum - tak po prawdzie to ten rum był mi potrzebny do wypłukania buteleczki po ekstrakcie gdy wylałam resztę :) Wbiłam jajka i wszystko dobrze wymieszałam, ale nie ubijałam żeby nie napowietrzać niepotrzebnie masy. Podzieliłam ją mniej więcej równo przekładając do dwóch naczyń.
Czekolady roztopiłam w kąpieli wodnej, każdą w osobnej miseczce. Do jednego naczynia z masą serową dodałam czekoladę gorzką a do drugiego białą, dokładnie wymieszałam. Masy wylewałam na zastygnięty spód naprzemiennie - po 3 łyżki każdej - kładąc je na środek formy. Po wyczerpaniu mas kilka razy postukałam tortownicą o blat żeby całość równo się ułożyła. Tortownicę owinęłam podwójnym arkuszem folii aluminiowej i wstawiłam do większej formy, do której następnie wlałam ciepłej wody, tak na ok. 3 cm.
Tak przygotowany deser wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 160 st. C i piekłam ok. 60 minut . Sernik przed wyjęciem ma być lekko trzęsący się na środku. Po ostygnięciu przykryłam tortownicę folią i odstawiłam na całą noc do lodówki żeby wszystko dobrze stężało.
DEKORACJA - w oddzielnych miseczkach umieściłam pokruszone czekolady. Do gorzkiej wlałam 6 a do białej 3 łyżeczki śmietanki. W obu miseczkach zamieszałam aż czekolady się roztopiły. Na sernik nałożyłam najpierw czekoladę gorzką, rozsmarowałam. Następnie wylałam miejscowo czekoladę białą i rozprowadziłam ją łyżeczką. Posypałam posypką, schłodziłam. Dopiero po zastygnięciu polewy wyjęłam deser z formy.
Bałam się, że sernik wyjdzie bardzo słodki, ale gorzka czekolada ładnie tę słodycz zbalansowała. Nie dość, że deser bardzo dobrze smakuje to jeszcze fajnie wygląda. Mam nadzieję, że się ze mną zgodzicie :)
Przepis dołączam do akcji Serniki 2013 - edycja zimowa
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2013/01/sernik-czekoladowy-ala-zebra.html