Wykonanie
Co by tu upiec ? Był już późny wieczór gdy na wczesne przedpołudnie następnego dnia zapowiedzieli się z wizytą znajomi więc mogłam zrobić coś szybkiego od razu albo
mieć perspektywę zrywania się bardzo rano. Oczywiście wybrałam pierwszą opcję żeby móc sobie pospać. Na szczęście miałam
ser a roboty przy serniku przecież tyle co nic.Jak pysznie smakuje sernik z
likierem już sprawdzałam jakiś czas temu robiąc sernik z
adwokatem - dzisiaj nie jestem w stanie powiedzieć który lepszy bo oba są pyszne.

czas przygotowania : 15 minut + 60 min. pieczenie + kilka godzin chłodzenieskładniki na 12 porcji :SPÓD - 215 g
ciastek holenderskich - mniej więcej po połowie zwykłych i w
czekoladzie80 g
masłaMASA SEROWA - 750 g
sera białego mielonego - używam wiaderkowego dobrej jakości3
jajka150 g
cukru trzcinowego demerara1,5 op. budyniu
waniliowego w proszku (1 op. na 1/2 l
mleka)250 ml
likieru Baileys CoffeePRZYBRANIE - 125 ml
śmietanki kremówki 30 %ok. 125 g
sera białego , takiego samego jak do sernika1 łyżeczka
żelatyny w proszku + 3 łyżki
wody2 łyżki
cukru pudru1/2 łyżeczki pasty waniliowej1 łyżeczka
kawy rozpuszczalnej2 łyżeczki posypki cukrowejsposób przygotowania : SPÓD -
ciastka pokruszyłam i zmiksowałam w blenderze. Dolałam rozpuszczone
masło i wymieszałam aż powstał jakby mokry piasek. Wyłożyłam nim spód i boki tortownicy śr. 24 cm, na dnie której wcześniej położyłam papier do pieczenia. Brzegi z
ciasteczkowej masy miały wysokość ok. 4 cm. Odstawiłam formę do lodówki.MASA SEROWA -
jajka wybiłam do miski i roztrzepałam dokładnie z
serem. Dosypałam
cukier. Proszek budyniowy rozmieszałam najpierw dokładnie w połowie
likieru żeby nie było żadnych grudek i dopiero wlałam do masy razem z resztą
alkoholu. Wszystko dokładnie wymieszałam. Masa na tym etapie jest dość rzadka, ale nie martwcie się bo tak po prostu jest. Przelałam masę do naszykowanej formy. Piekłam 60 minut w piekarniku nagrzanym do 150 st. C, grzanie góra dół. Po upieczeniu zostawiłam do ostudzenia przy otwartych drzwiczkach a
potem wstawiłam na noc do lodówki.PRZYBRANIE - zimną
śmietankę ubiłam na sztywno dodają pod koniec
cukier i pastę
waniliową - jeśli jej nie macie zamieńcie zwykły
cukier na
waniliowy albo użyjcie ziarenek
wanilii z połowy laski.
Żelatynę rozpuściłam dobrze w gorącej wodzie a następnie dodałam do niej
ser dokładnie, intensywnie mieszając. Taką mieszankę wlałam do ubitej
śmietany, wymieszałam i zostawiłam na kilka minut aż zaczęła tężeć.
Śmietankową masę wyłożyłam na wierzch wyjętego z formy sernika. Przed podaniem posypałam drobnymi cukrowymi kuleczkami i
kawą rozpuszczalną.