Wykonanie

Bez skromności, najsmaczniejsza
tarta kawowa, jaką
jadłam :-). Mega szybka w przygotowaniu: spód wykonujemy z
czekoladowych ciastek z kremem, masa kawowa to tylko wymieszanie składników, a na wierzch skromna dekoracja z
bitej śmietany... Szczególny wpływ na smak ma dodatek
masła orzechowego - smaki wspaniale się dopełniają, a goście zastanawiają się, co tak przyjemnie chrupie ;-).Składniki na spód:350 g
ciastek czekoladowych z nadzieniem
czekoladowym (użyłam bourbon biscuits)70 g
masłaSkładniki umieścić w malakserze i zmiksować do otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku.Formę do tarty o średnicy 25 cm wysmarować
masłem. Wysypać do niej
ciasteczkową masę, wyrównać, wygładzić i dokładnie, ściśle wgnieść w dno i boki formy. Schłodzić przez 30 minut w lodówce.Masa kawowa:1 puszka
mleka skondensowanego słodzonego (400 g)*1 puszka
mleka skondensowanego niesłodzonego (410 g)*5
żółtek1 łyżeczka pasty z
wanilii lub ekstraktu z
wanilii4 łyżeczki
kawy rozpuszczalnej rozpuszczone w 2 łyżkach goracej
wodyWszystkie składniki umieścić w naczyniu i dokładnie wymieszać, np. rózgą kuchenną. Powstała mikstura będzie bardzo rzadka.Przelać na schłodzony spód.Piec w temperaturze 140ºC przez około 50 minut do 1 godziny, aż masa będzie ścięta na całej powierzchni i sprężysta przy dotyku patyczkiem, zwłaszcza na środku.Schłodzić w lodówce, przez kilka godzin.Ponadto:2/3 szklanki
masła orzechowego crunchy (z orzeszkami)350 ml
śmietany kremówki 36%, schłodzonej1 łyżka
cukru pudrukakao, do oprószenia +
kawa w
czekoladzie do dekoracjiNa schłodzoną tartę wyłożyć
masło orzechowe, łyżka po łyżce i ostrożnie, delikatnie rozsmarować.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec dodając
cukier puder. Wyłożyć na
masło orzechowe (np. z rękawa cukierniczego z ozdobną tylką). Oprószyć
kakao, udekorować ziarenkami
kawy w
czekoladzie.Schłodzić.* Uwaga na gramaturę puszek z
mlekiem (używam produktów angielskich, które mogą
mieć inną pojemność niż polskie).Smacznego :-).
