Wykonanie
Idealne połączenie, wymarzone ciasto dla miłośników
czekolady i
masła orzechowego!Składniki:spód brownie:⅓ szklanki
kakao1,5 łyżeczki
rozpuszczalnej kawy (opcjonalnie)0,5 szklanki + 2 łyżki wrzącej
wody55 g
gorzkiej czekolady, drobno posiekanej4 łyżki roztopionego
masła0,5 + 2 łyżki szklanki
oleju roślinnego2
jajka2
żółtka2 łyżeczki ekstraktu
waniliowego2,5 szklanki
cukru pudru1,75 szklanki
mąki¾ łyżeczki
solimasa z
masła orzechowego:¾ szklanki kremowego
masła orzechowego0,5 szklanki
masłaszczypta
soli2 szklanki
cukru pudru2 łyżki pełnego
mleka1 łyżeczka
aromatu waniliowegopolewa czekoladowa:1,5 szklanki
mlecznej czekolady, startej⅓ szklanki kremowego
masła orzechowego
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 175 C. Formę o wymiarach 9 x 13 cm wykładamy papierem do pieczenia, tak aby wystawał po bokach.spód brownie : Mieszamy
kakao i
kawę z wrzącą
wodą, w dużej misce, do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie dodajemy
gorzkiej czekolady i mieszamy, aż
czekolada się rozpuści. Masę dodajemy do roztopionego
masła i
oleju. Dodaj
jajka,
żółtka i aromat i nadal mieszamy aż całość będzie gładka. Cały czas mieszając dodajemy
cukier, a następnie
mąkę i
sól. Dokładnie mieszamy.Tak przygotowaną masę na ciasto wylewamy do przygotowanej formy, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 30-35 minut, to tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu odstawiamy do ostygnięcia na kratce na około 1 , 5 godziny.masa z
masła orzechowego : Mieszamy razem
masło orzechowe,
masło i
sól na średnich obrotach miksera, aż masa będzie gładka i kremowa, około 2 minut . Zmniejszyć obroty do niskich i dodajemy
cukier puder oraz
mleko, mieszając do połączenia po każdym kolejnej dodanej porcji . Na koniec dodajemy
aromat waniliowy, po czym zwiększamy obroty do średnich i miksujemy aż masa będzie całkowicie gładka i kremowa. Jeśli masa wydaje się zbyt sucha, to możemy dodać łyżkę lub dwie
mleka, aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Gotową masą smarujemy powierzchnię ostudzonego
spodu brownie.
polewa czekoladowa : rozpuszczamy razem
czekoladę i
masło orzechowe w kuchence mikrofalowej na 50 % mocy, mieszając co pół minuty, aż
czekolada całkowicie się roztopi. Mieszaniną polewamy spód brownie, z nałożoną wcześniej warstwą
masła orzechowego i rozprowadzamy równomiernie tyłem łyżki. Wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut.