Wykonanie
SkładnikiSpód140 g
ciasteczek digestive lub owsianych z ciemną
czekoladą2 łyżki
cukru pudru70 g
masła, roztopionegoMasa2 płaskie łyżeczki
kawy rozpuszczalnej typu
espresso2 łyżki gorącej
wody300 ml dobrze schłodzonej
śmietany kremówki wysokoprocentowej (użyłam 36%
śmietanki)200 g
białej czekoladyDekoracja
bita śmietanaziarenka
kawy (najlepiej w
czekoladzie)1 łyżka
kawy rozpuszczalnejPrzygotowanieSpód:
Ciastka dokładnie pokruszyć (np. w melakserze), wymieszać z
cukrem pudrem i roztopionym
masłem. Masą wyłożyć dno oraz część
boków małej formy o średnicy 20 cm. Mocno docisnąć masę do formy, wstawić do lodówki.Masa: W filiżance rozpuścić
kawę w gorącej wodzie - ostudzić.
Czekoladę roztopić w kąpieli
wodnej: połamać na kostki, włożyć do miseczki, miskę ustawić na garnku z lekko gotującą się
wodą, mieszać aż
czekolada się rozpuści - ostudzić. Ubić
śmietankę na sztywną pianę (na małych obrotach miksera), następnie zmiksować (bardzo krótko) z rozpuszczoną i ostudzoną
kawą. Wymieszać łyżką z roztopioną
czekoladą.Masę przełożyć do formy, wyrównać powierzchnię i wstawić do lodówki do stężenia, na minimum 3 godziny lub na całą noc. Wyjąć z lodówki na 10 minut przed pokrojeniem aby spód nieco zmiękł. Przed samym podaniem udekorować
bitą śmietaną, ziarnami
kawy oraz
kawą.WskazówkiJeśli nie możesz kupić
ciasteczek w
czekoladzie, możesz użyć zwkłych i dodać do nich 50 g roztopionej ciemnej
czekolady.Zamiast
białej czekolady można użyć deserowej lub
mlecznej.