ßßß Cookit - przepis na Tarta kawowa Mocha

Tarta kawowa Mocha

nazwa

Wykonanie

Składniki
Spód
140 g ciasteczek digestive lub owsianych z ciemną czekoladą
2 łyżki cukru pudru
70 g masła, roztopionego
Masa
2 płaskie łyżeczki kawy rozpuszczalnej typu espresso
2 łyżki gorącej wody
300 ml dobrze schłodzonej śmietany kremówki wysokoprocentowej (użyłam 36% śmietanki)
200 g białej czekolady
Dekoracja
bita śmietana
ziarenka kawy (najlepiej w czekoladzie)
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
Przygotowanie
Spód: Ciastka dokładnie pokruszyć (np. w melakserze), wymieszać z cukrem pudrem i roztopionym masłem. Masą wyłożyć dno oraz część boków małej formy o średnicy 20 cm. Mocno docisnąć masę do formy, wstawić do lodówki.
Masa: W filiżance rozpuścić kawę w gorącej wodzie - ostudzić. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej: połamać na kostki, włożyć do miseczki, miskę ustawić na garnku z lekko gotującą się wodą, mieszać aż czekolada się rozpuści - ostudzić. Ubić śmietankę na sztywną pianę (na małych obrotach miksera), następnie zmiksować (bardzo krótko) z rozpuszczoną i ostudzoną kawą. Wymieszać łyżką z roztopioną czekoladą.
Masę przełożyć do formy, wyrównać powierzchnię i wstawić do lodówki do stężenia, na minimum 3 godziny lub na całą noc. Wyjąć z lodówki na 10 minut przed pokrojeniem aby spód nieco zmiękł. Przed samym podaniem udekorować bitą śmietaną, ziarnami kawy oraz kawą.
Wskazówki
Jeśli nie możesz kupić ciasteczek w czekoladzie, możesz użyć zwkłych i dodać do nich 50 g roztopionej ciemnej czekolady.
Zamiast białej czekolady można użyć deserowej lub mlecznej.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/desery/tarty/tarta_mocha/przepis.html