Wykonanie

Niezwykle szybka w przygotowaniu, pod warunkiem, że mamy dobrze schłodzoną kremówkę. Pyszna. Mój faworyt. Niby lekka, ale tylko w smaku i tak naprawdę lepiej nie liczyć kalorii. Absolutnie do powtórzenia.
Jadłam około 3 godziny po zrobieniu i dobę później. Wg mniej najlepsze po 1 dobie. Przepis pochodzi stąd .

Składniki:Spód:140 g
herbatników digestive z ciemną
czekoladą (ja dałam oblane
mleczną)2 łyżki drobnego
cukru70 g
masła, roztopionegoMasa:2 płaskie łyżeczki
kawy rozpuszczalnej espresso (dałam Nescafe
Espresso)2 łyżki gorącej
wody300 ml
śmietany kremówki (użyłam z kartonika, 30%)200 g
białej czekolady (ciemnej lub
mlecznej) [wg mnie musi być dobrej jakości]Wykonanie:Spód:
Herbatniki dokładnie pokruszyć (użyłam blendera z końcówkami noże), wymieszać z
cukrem i roztopionym
masłem (roztopionym na małym ogniu, ostudzonym do temperatury pokojowej). Masą wyłożyć dno (ewentualnie dodatkowo także boki) małej formy o średnicy 20 cm (ja użyłam formy do tarty o średnicy 23 cm). Docisnąć masę do formy, wstawić do lodówki.Masa: W filiżance rozpuścić
kawę w gorącej wodzie (2 łyżki gorącej
wody, dwie płaskie łyżeczki
kawy).
Czekoladę roztopić w rondelku z grubym dnem, ostudzić do temperatury pokojowej. Ubić
śmietankę na sztywno (
śmietanka, żeby się ubiła musi być w lodówce co najmniej 6 godzin, najlepiej ok 12 albo całą noc), następnie zmiksować z rozpuszczoną
kawą (która już powinna wtedy wystygnąć). Wymieszać łyżką z roztopioną
czekoladą.Masę przełożyć do formy, wyrównać powierzchnię nożem i wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.Wyjąć z lodówki na 10 minut przed pokrojeniem, aby spód nieco zmiękł. Przed samym podaniem udekorować
bitą śmietaną, ziarnami
kawy oraz
kawą. (ja dekorowałam
malinami, za drugim razem
winogronami, i właśnie ta wersja jest na zdjęciach).