ßßß Cookit - przepis na Rosół z kaczki - esencjonalny i wcale nie tłusty!

Rosół z kaczki - esencjonalny i wcale nie tłusty!

nazwa

Wykonanie

Kaczka mi się trafiła taka prawdziwa, znaczy się ze wsi. Trafiła mi się a właściwie dostałam ją od Iwonki, której Teściowa je hoduje, ale tak właściwie na potrzeby własne i tylko czasami komuś jakąś podaruje :) Ptaszek nie był duży, ale już z wyglądu nie przypominał tych jakie można kupić w sklepach. Skóra żółciutka a nie blada i jakaś wymoczona, mięso pięknego koloru, w zestawie łapki i podroby.
Nie tak dawno kupowałam taką kaczkę z masowej hodowli więc różnica była od razu bardzo widoczna. Z tamtej kaczki, którą luzowałam do faszerowania, miałam zamrożony korpus. Tę wiejską też zaplanowałam upiec z farszem więc korpusy były już dwa a do tego łapki i kacze podroby - świetna baza na rosół i właśnie rosół upichciłam.
składniki:
2 korpusy z kaczki - kości pozostałe po wyluzowaniu tuszek
2 kacze łapki
2 kacza szyjka
2 kacze skrzydła, ucięte w stawie łokciowym
1 kaczy żołądek
1 kacze serducho
4 duże marchewki
1 mała pietruszka , korzeń
kawałek selera korzeniowego
1 spora cebula
1 łyżeczka suszonego lubczyku
2 listki laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
1/2 łyżeczki pieprzu młotkowanego
6 goździków
1 łyżeczka cukru
do smaku - sól
sposób przygotowania: kości, podroby, szyjkę i skrzydełka wrzuciłam do dużego garnka. Zalałam zimną wodą tylko tyle żeby były przykryte i gotowałam na malutkim ogniu ok. 1,5 godziny - po zagotowaniu usunęłam starannie szumowiny i gotowałam tak żeby płyn lekko mrugał. Po tym czasie dorzuciłam obrane warzywa, przypaloną na płytce cebulę oraz większość przypraw czyli lubczyk, ziele, liście laurowe, pieprz i goździki. Gotowałam dalej na małym ogniu następne 2 godziny. Dopiero na koniec posoliłam, dodałam też lekki karmel z cukru. Taki rosołek podałam z lanymi kluseczkami, gotowaną marchewką i natką pietruszki.
I wcale nie był tłusty bo nie dodawałam przecież kaczki ze skórą - oprócz skrzydełek i szyjki, ale to mało.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2012/05/roso-z-kaczki-esencjonalny-i-wcale-nie.html