ßßß
składniki:SPÓD - 20 szt. herbatników kakaowych typu Petit Buerre (czy jak to się pisze...)50 g rozpuszczonego masła1 łyżka cukru trzcinowego MuscovadoMASA SEROWA - 1 kg twarogu białego 3-krotnie mielonego (ja użyłam taki z pudełka: tłusty, naturalny President 500 g x 2)2 jajka3/4 szkl. cukru kryształu4 łyżki cukru waniliowego3 czubate łyżki płatków czekoladowych5 łyżeczek żelatyny w proszku + 0,5 szkl. gorącej wodyGALARETKA OWOCOWA - 4 gruszki Konferencje4 łyżki cukru kryształusok z 1/2 cytryny3 łyżeczki żelatynyok. 1 - 1,5 szkl. wodysposób przygotowania: Wypełniłam, po brzegi, tortownicę o śr. 22cm. Żelatynę odmierzałam zwykłą łyżeczką do herbaty, tak z małym garbkiem. Herbatniki włożyłam do torebki foliowej i pokruszyłam dokładnie, przesypałam do miski, wlałam rozpuszczone masło i dodałam cukier, wymieszałam, przełożyłam do tortownicy, dokładnie ugniotłam na dnie łyżką i wstawiłam do lodówki.Gruszki obrałam, usunęłam gniazda nasienne a miąższ pokroiłam w kosteczkę i skropiłam sokiem cytrynowym. Następnie przełożyłam do rondelka, dodałam cukier, 1 szkl. wody i na małym ogniu zagotowałam. Po chwili zdjęłam z ognia, dodałam żelatynę, mieszałam aż całkowicie się rozpuściła - objętość gruszek z wytworzonym sokiem powinna wynosić 0,5 l i jeśli jest mniej to należy dolać trochę wody. Galaretkę owocową odstawiłam do ostygnięcia.Żelatynę przeznaczoną do masy serowej rozpuściłam w 0,5 szkl. gorącej wody, odstawiłam aby przestygła. W tym czasie ubiłam 2 całe (umyte dokładnie i sparzone) jajka z cukrem zwykłym i waniliowym. Do puszystej masy dodałam ser i jeszcze chwilę ubijałam. Następnie cieniutkim strumieniem, nie przerywając miksowania, wlałam ciepłą żelatynę. Na koniec dodałam płatki czekoladowe i zamieszałam łyżką. Masę wylałam do tortownicy z zastygniętym spodem, odstawiłam do stężenia, do lodówki na ok. 0,5 godz.. Po tym czasie na wierzch wylałam tężejącą galaretkę z gruszkami i ponownie odstawiłam tortownicę do lodówki. Deser najlepiej zrobić poprzedniego dnia, będziemy mieli pewność, że masa dobrze stężeje.