ßßß
Składniki:SPÓD60g okrągłych biszkoptów40g masłaMASA SEROWA500g twarogu sernikowego z wiaderka200g białej czekolady2 łyżeczki (8g) żelatyny4 łyżki (40ml) zimnej wodyKARMELIZOWANE GRUSZKI2 duże gruszki (około 500g)20g masła25g cukru1 laska wanilii
Wykonanie:- biszkopty rozdrobnić na piasek, masło roztopić, wymieszać z pokruszonymi biszkoptami do uzyskania konsystencji mokrego piasku- tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, dno wylepić masą biszkoptową, całość schłodzić w lodówce- twaróg ocieplić, tzn. wyjąć z lodówki na 1-2 godziny przed rozpoczęciem przygotowań (nie jest to konieczne, ale przy łączeniu go z płynną czekoladą, łatwiej zwarzyć masę, jeśli twaróg jest zbyt zimny)
- gruszki umyć i obrać, jedną z gruszek przekroić na pół, wyciąć ze środka dwa ładne, dość grube plastry, delikatnie wyciąć z nich gniazdo nasienne - będą one dekoracją wierzchu sernika (jeśli sernik będzie robiony na większej tortownicy lub w większej formie, wtedy może być potrzebna większa ilość plastrów do dekoracji)- resztę gruszki pozbawić gniazd nasiennych, pokroić na ćwiartki i dość grube plasterki- na patelni roztopić masło, wrzucić cukier, podgrzewać potrząsając za rączkę patelni, aż cukier się rozpuści, a mieszanka zacznie się lekko pienić- do mieszanki wrzucić plasterki gruszki, starając się ułożyć je tak, by leżały obok, a nie na sobie- laskę wanilii przekroić wzdłuż na pół, wyskrobać ziarenka i dodać je do gruszek
- gruszki smażyć/dusić przez kilka minut, odwracając je co jakiś czas na drugą stronę, aż zmiękną (ale nie za bardzo, nie mogą się rozpadać), a syrop, w którym się smażą, nieco zgęstnieje- gotowe gruszki delikatnie wyjąć z syropu, odsączyć i pozostawić do ostudzenia- czekoladę połamać na kawałki, przełożyć do miski ułożonej na rondelku z parującą wodą (tzw. kąpiel wodna), rozpuścić, zdjąć z palnika, częściowo ostudzić- twaróg zmiksować, cały czas miksując, cienkim strumieniem wlać rozpuszczoną czekoladę, która powinna być ostudzona, ale ciągle płynna, miksować do połączenia się składników- żelatynę zalać zimną wodą, a gdy napęcznieje, podgrzać krótko w kuchence mikrofalowej, aż się rozpuści, lekko ostudzić, dodać 1-2 łyżki masy serowej, wymieszać, dopiero wtedy całość wlać do reszty masy, zmiksować
- na spód z biszkoptów wyłożyć nieco masy serowej, aby przykryła go cienką warstwą- na masie ułożyć nieregularnie i w pewnych odstępach połowę z plasterków gruszki - UWAGA! najlepiej odsączyć je lekko na ręczniku papierowym, żeby masa serowa nie była zbyt mokra- na gruszki wyłożyć większą część masy serowej, ułożyć drugą część odsączonych gruszek, na nich rozsmarować resztę masy, a na wierzchu ułożyć obie (również odsączone) połówki gruszek (można je lekko wcisnąć w masę)- sernik schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc, przechowywać również w lodówce