ßßß
Jak przystało na klasyczną stracciatellę, wnętrze sernika najeżone jest drobinkami czekolady, która z racji, że jest rozdrobniona, nie narzuca się swoim smakiem, jest za to idealnym dodatkiem, tzw. "kropką nad i" tego deseru.Swój serniczek przygotowałam w małej tortownicy o średnicy 17cm, dodatkowo za pomocą papieru do pieczenia podwyższyłam jej brzeg o 1cm, więc bez zmiany proporcji składników można go też zrobić w nieco większej tortownicy. Na większą formę należy powiększyć ilość składników.
Składniki:SPÓD60g okrągłych biszkoptów (lub tyle, żeby pokruszonymi przykryć dno formy)40g masła10g czekolady deserowejMASA500g jogurtu greckiego320ml śmietanki 30%80g cukru25g czekolady deserowej25g czekolady mlecznej1 laska wanilii4 i 1/2 łyżeczki (18g) żelatyny60ml wodyczekolada deserowa i mleczna starta na grube wiórki do dekoracji
Wykonanie:- biszkopty rozdrobnić na piasek- masło i czekoladę przełożyć do miseczki, rozpuścić w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej- roztopione masło i czekoladę dodać do biszkoptów, wymieszać, powinna powstać masa o charakterze mokrego piasku- tortownicę, jeśli jest taka potrzeba, wyłożyć na dnie i bokach papierem do pieczenia
- biszkopty przełożyć na dno formy, wylepić nimi jednolity spód, schłodzić- czekoladę mleczną i deserową zetrzeć na tarce o grubych oczkach, przełożyć do pojemnika, schłodzić (ja schowałam ją do zamrażarki)- śmietanka i jogurt powinny być prosto z lodówki- jogurt przełożyć do miski, dodać cukier i ziarenka wydrążone z przekrojonej wzdłuż laski wanilii, dokładnie wymieszać (zwłaszcza ziarenka)
- żelatynę zalać zimną wodą, gdy napęcznieje, podgrzać krótko w kuchence mikrofalowej, aż się rozpuści, pozostawić na chwilę do lekkiego przestygnięcia- do żelatyny dodać 1-2 łyżki jogurtu, wymieszać, dopiero wtedy wlać żelatynę do reszty jogurtu, wymieszać lub zmiksować (masa będzie dość rzadka)- śmietankę ubić na sztywno, partiami dodawać do masy jogurtowej, za każdym razem delikatnie mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji- do masy wsypać schłodzoną startą czekoladę, delikatnie wymieszać
- gotowa masa dość szybko tężeje, należy więc od razu wyłożyć ją na schłodzony spód biszkoptowy, wierzch wyrównać- całość schłodzić przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc- czekoladę do dekoracji zetrzeć na grube wiórki (ja rozpuściłam czekoladę w kąpieli wodnej, następnie rozsmarowałam ją na gładkiej powierzchni, schłodziłam w lodówce, a po zastygnięciu ścięłam na grube wiórki)- przed podaniem sernik udekorować na wierzchu wiórkami czekolady
Sernik należy przechowywać pod przykryciem w lodówce, zachowa swoją świeżość przez kilka dni.