Wykonanie
Co jest w tych jajkach, że wszyscy je tak lubią??? Robione na różne imprezy, na święta, dla różnych ludzi w różnym wieku - zawsze znikają dziwnie szybko, zawsze jest ich stanowczo za mało.Na pewno każdy z Was lubi je z nieco innym farszem - ja najczęściej robię takie jak widać niżej - takie lubimy najbardziej. Jeśli nie mam
oscypka to zastępuję go jakimś
serem wędzonym albo nawet takim typu
parmezan.

składniki:6 - 8 dużych jaj kurzychok 100 g
pieczarek0,5 niedużej
cebuli2 łyżki startego bardzo drobno
oscypkakilka łyżek gęstego
majonezu1 puszka 400 g
groszku konserwowego6 łyżek
kukurydzy konserwowejkilka małych
ogórków konserwowychkilka gałązek
natki pietruszki1 łyżeczka
olejudo smaku:
sól,
pieprz mielony

sposób przygotowania:
Jajka umyłam dokładnie i ugotowałam na twardo, ostudziłam, obrałam ze skorupek. Przecięłam każde poziomo na pół i delikatnie wyjęłam
żółtka, przekładając po połowie do dwóch miseczek, rozgniotłam je dokładnie widelcem.
Białka na razie odłożyłam.
Groszek i
kukurydzę dokładnie osączyłam.
Pieczarki dokładnie oczyściłam, opłukałam, starłam na dużych oczkach tarki jarzynowej - można posiekać, ale ścieranie jest szybsze.
Cebulkę bardzo drobno posiekałam. Na patelni rozgrzałam
olej, dodałam
cebulę i
pieczarki, smażyłam kilka minut mieszając aż odparował cały płyn, ostudziłam. Zimne
grzyby dodałam do połowy
żółtek, do tego 1 - 2 łyżki
majonezu, 1 łyżeczka posiekanej drobno
natki a na koniec doprawiłam
solą oraz
pieprzem.Do drugiej część
żółtek dodałam starty
oscypek, 1 - 2 łyżki
majonezu i jakieś 4 łyżki
groszku, roztarłam widelcem. Też doprawiłam
pieprzem i
solą - z tą ostrożnie bo
oscypek jest słony.Przygotowanymi pastami napełniłam czubato łódeczki z
białek jaj ułożone koliście na specjalnym talerzu co serwowania
jajek - bardzo go lubię bo
jajka nie ślizgają się po nim, nie przekrzywiają - jest bardzo wygodny.Resztę
groszku wymieszałam z
kukurydzą, dodałam trochę posiekanych
ogórków i
majonezu, doprawiłam do smaku.
Sałatkę wyłożyłam na środek talerza, przybrałam
natką i kawałkami
ogórków.