ßßß Cookit - przepis na Babka dyniowa z nutą pomarańczy

Babka dyniowa z nutą pomarańczy

nazwa

Wykonanie

Kilka dni temu dostałam do testowania kolejny produkt - formę na babkę . Forma leciuteńka, metalowa, z powłoką ceramiczną a więc piekąc w niej wystarczy posmarować wnętrze cieniuteńką warstwą tłuszczu. Nadaje się do pieczenia we wszystkich rodzajach piekarników, także tych z termoobiegiem.
Formy na babki u mnie już dwie, ale nieco inne, więc ta z Aledobre.pl bardzo mnie ucieszyła i zabrałam się za wymyślanie cóż takiego w niej upiekę. Gdy spojrzałam na leżący w lodówce kawałek dyni pomysł wpadł do głowy sam.
składniki:
4 jajka
250 g cukru zwykłego
1/4 łyżeczki soli
150 ml oleju roślinnego
350 g mąki pszennej tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia (takie z lekką górką)
350 g musu/przecieru z dyni, z dodatkiem soku z jednej pomarańczy (niżej opiszę jak go zrobiłam)
skórka otarta z jednej pomarańczy
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
6 łyżeczek suszonych owoców - kandyzowany ananas, papaja, rodzynki
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
sposób przygotowania: kawałek dyni obrałam, pokroiłam w kostkę. Zlałam sokiem z pomarańczy i dusiłam na malutkim ogniu pod przykryciem aż zaczęła się rozpadać - zmiksowałam i ostudziłam - przyznam, że samej dyni wcześniej nie ważyłam, zważyłam dopiero gotowy mus. Ja użyłam świeżej dyni bo taką miałam, ale możecie - jeśli macie - użyć przecieru dyniowego ze słoika czy mrożonego, oczywiście rozmrażając go wcześniej. Suszone owoce sparzyłam, osączyłam dokładnie, wymieszałam z mąką ziemniaczaną
Jajka ubiłam mikserem z cukrem i solą na bardzo puszystą, prawie białą masę. Dodałam mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i skórką - wymieszałam, ale delikatnie, przy pomocy łyżki. Wmieszałam w masę mus dyniowy i mieszając dolałam olej. Na koniec dodałam owoce suszone. Masę przelałam do formy spryskanej lekko tłuszczem w sprayu, tak do 3/4 wysokości - masa była bardzo puszysta i trochę zostało bo bałam się żeby podczas pieczenia nie wykipiała - resztę wlałam do niedużej żaroodpornej miseczki i też upiekłam. Formy wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 170 st. C. Piekłam ok. 35 min. - radzę jednak sprawdzić patyczkiem zanim wyjmiecie.
Po upieczeniu i ostudzeniu polałam babkę lukrem utartym z soku pomarańczowego i cukru pudru - można też posypać po prostu pudrem. Wyszła pyszna - wilgotna, puszysta, cudowna :)
Forma Balance_Kaiser jest świetna - ma ładny kształt, klasyczny i zgrabny; podczas pieczenia nic nie przywarło i babka po prostu lekko się z niej wysunęła; foremka równo się nagrzewa a ciasto równo się w niej piecze - jestem z niej bardzo zadowolona i szczerze polecam. Sama muszę koniecznie rozejrzeć się na innymi formami z tej serii bo część mam wiekowych, zużytych i przydałaby się wymiana. Cena może początkowo nieco zniechęcać, ale wydaje mi się, że są warte tych pieniędzy i będą służyć długo. Kupując byle jakie tanie foremki na najwyżej kilka razy w efekcie płacimy więcej.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2012/02/babka-dyniowa-z-nuta-pomaranczy.html