Wykonanie
Tort - tym razem w paski, z pasków zwiniętego ciasta - nigdy takiego jeszcze nie robiłam, ale widziałam u znajomych podobny, kupiony w
cukierni i bardzo mi się podobał ten wzorek widoczny po przekrojeniu. Lubię takie zabawy z kształtem, kolorem czy formą różnych tradycyjnych dań, nie tylko ciast -
bawi mnie to :)
![](/Data/Images/smacznapyza.blogspot.com\2012_slash_01_slash_tort-pasiasty/l/-424179008.JPG)
składniki:
BISZKOPT - 5
jajek120 g
mąki pszennej luksusowej25 g
mąki kukurydzianej25 g
kakao naturalnego2 g
soli10 g
cukru waniliowego180 g
cukru drobnegoMASA - 1 op. budyniu w proszku o smaku
krówki - takiego na 750 ml
mleka400 ml
mleka200 g
masła albo
margaryny4 łyżki
cukru250 g
niskosłodzonego dżemu z
czarnej porzeczki5 łyżek
spirytusudodatkowo - 350 ml
śmietanki kremówki 30 %2 płaskie łyżeczki
żelatyny2 łyżki
cukru waniliowegoczekolada gorzka![](/Data/Images/smacznapyza.blogspot.com\2012_slash_01_slash_tort-pasiasty/l/-1233113946.jpg)
sposób przygotowania:
BISZKOPT -
jajka ubiłam z
cukrem na bardzo puszystą, prawie białą masę -
cukier powinien się całkowicie rozpuścić. Dodałam
mąkę przesianą z pozostałymi sypkimi składnikami i wymieszałam łyżką delikatnie, ale bardzo dokładnie. Masę wylałam na dużą kwadratową blachę - taką z wyposażenia piekarnika - spryskaną tłuszczem w sprayu i wyrównałam wierzch. Piekłam ok. 12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Po upieczeniu wyłożyłam na czystą ściereczkę odwracając blachę do góry dnem, zostawiłam do wystudzenia. Zimny pokroiłam na równe paski szerokości 6 , 5 cm, ale nie rozsuwałam ich.MASA - proszek budyniowy rozmieszałam w niewielkiej ilości zimnego
mleka, połączyłam z resztą płynu, dodałam
cukier i cały czas mieszając rózgą doprowadziłam do wrzenia a gdy zgęstniał gotowałam jeszcze 4 minuty. Przykryłam szczelnie folią spożywczą i odstawiłam do całkowitego wystudzenia.Miękkie
masło zmiksowałam trochę żeby nabrało puszystości. Dalej miksując dodawałam po łyżce zimnego budyniu.
Dżem podgrzałam lekko żeby lekko się rozpuścił, dolałam
spirytus, wymieszałam.
![](/Data/Images/smacznapyza.blogspot.com\2012_slash_01_slash_tort-pasiasty/l/1625586745.JPG)
Pokrojony blat
biszkoptu posmarowałam najpierw
dżemem a następnie masą budyniowo-
maślaną, wyrównałam. Jeden pasek zwinęłam w roladkę i ustawiłam pionowo na paterze. Następnie wzięłam kolejny i przykładając jego jeden koniec do końca stojącej roladki owinęłam go wokół nie stroną posmarowaną do środka. Tak samo przyklejałam kolejne paski - gdzie kończył się jeden tam dołączałam następny. Na tak przygotowane ciasto założyłam obręcz od tortownicy śr. 24 cm i spięłam - nie za mocno, ale żeby dobrze je trzymała. Przykryłam całość folią spożywczą i odstawiłam do lodówki na min. 3 godziny.
Żelatynę namoczyłam w 4 łyżkach zimnej
wody, gdy napęczniała podgrzałam ją żeby się rozpuściła. Zimną
śmietankę ubiłam na sztywno dodając
cukier. Miksując wlałam cienkim strumieniem ciepłą
żelatynę.Z ciasta zdjęłam folię i obręcz. Boki i wierzch posmarowałam ubitą
śmietaną zostawiając trochę do dekoracji. Boki obsypałam drobno startą
gorzką czekoladą, wierzch grubymi wiórkami, udekorowałam brzeg resztą
śmietany. Odstawiłam do schłodzenia, najlepiej na noc.