ßßß Cookit - przepis na Jak zrobić najlepsze pączki?

Jak zrobić najlepsze pączki?

nazwa

Wykonanie

To najlepsze pączki jakie znam, daję słowo! Pączki puszyste, domowe, najsmaczniejsze!
Wczoraj coś się zgadało na pogaduchach o pączkach, że karnawał i te rzeczy, więc że trzeba nasmażyć. Ja zwykle smażę je dopiero na Tłusty Czwartek, ale już teraz podzielę się przepisem, który wykorzystuję od lat. Nie powiem skąd go mam bo nie pamiętam - pewnie z jakiegoś czasopisma zapisałam do zeszytu i tam sobie jest od dawna.
Pamiętajcie jednak, że każda mąką jest inna - inaczej chłonie wilgoć - jajka mają różną wielkość i na bieżąco, w trakcie wyrabiania ciasta, trzeba czasami korygować ilości - czyli np. dosypać nieco mąki. No i ważne jest dobre wyrobienie ciasta bo to ono powoduje , że pączuchy są potem puszyste a nie bułowate.
Jeśli martwi Cię kaloryczność pączków smażonych w głębokim tłuszczu to spróbuj pączków pieczonych . Dla mnie to już nie to samo, ale co zrobić...
na tym zdjęciu pączki z Tłustego Czwartku'2011
Prawdziwe i najlepsze pączki domowe
składniki:
ok. 3,5 szkl. (trzy i pół szklanki o poj. 250 ml ) mąki pszennej - dałam po połowie tortowej i zwykłej + trochę mąki do podsypania na blacie - przypominam, że każda mąka jest inna i czasami trzeba jej dosypać nieco więcej
1/3 szkl. cukru zwykłego
4 żółtka
1 całe jajko (jajka nie były zbyt duże)
60 g świeżych drożdży
1/4 kostki masła (takiej standardowej 250g)
1,5 szkl. mleka
szczypta soli
1 łyżka spirytusu
ok. 3/4 szkl. konfitury różanej (ew. marmolady albo powideł)
lukier: ok. 1,5 szkl. cukru pudru + sok z połowy pomarańczy albo jednej cytryny
do posypania: ok. 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
do smażenia: ok. 1 kg smalcu
Drożdże rozkruszyłam do miski, dodałam 2 łyżki cukru i 1/2 szkl. lekko ciepłego mleka, wymieszałam, odstawiłam przykrywając ściereczką aby podrosły. Mąki przesiałam razem z solą. Jajko i żółtka utarłam na puszysty kogel - mogel z resztą cukru. Masło roztopiłam i przestudziłam. Do mąki dodałam rozczyn, ubite jajka i zarabiając wlałam resztę ciepłego mleka. Wyrobiłam dość luźne ciasto. Na koniec dodałam spirytus i masło. Wyrabiałam aż ciasto będzie odchodziło od rąk i naczynia, to trwa przynajmniej kilkanaście minut. Przykryłam znowu ściereczką i odstawiłam na jakieś 1,5 godziny w ciepłe miejsce aby wyrosło. W domu ogólnie powinno być ciepło i bez przeciągów bo drożdżowe ich bardzo nie lubi - ja po prostu raniutko zamykam okna i nie otwieram póki pączki się nie usmażą.
Gdy ciasto wyrosło, przynajmniej podwoiło swoją objętość, wyłożyłam je na blat i ponownie zagniotłam, ale tylko trochę. Powinno być mięciutkie. Można rozwałkować, ale wystarczy rozpłaszczyć rękami (nie za dużo podsypując mąką) na grubości ok. 2 cm - w takiego placka wycinałam krążki szklanką. Na każdym krążku ułożyłam po 1/2 łyżeczki konfitury i dokładnie zlepiałam brzegi zbierając je do siebie i formując kulkę wielkości niedużej mandarynki. Kulki układałam luźno, zlepieniem na spód, na posypanym mąką blacie. Przykryłam ściereczką i zostawiłam na ok. 1 godzinę aby wyrosły.
W rondlu rozpuściłam tłuszcz. Musi być dobrze nagrzany, ale nie za gorący bo pączki spalą się z wierzchu a środek zostanie surowy. Na początek wkładam zawsze jednego, zwykle najmniej udanego pączka, i smażąc obserwuję go jak się rumieni - w razie potrzeby zmniejszam albo zwiększam ogień pod naczyniem. Pączki smażyłam partiami, nie wkładając na raz zbyt wiele sztuk bo bardzo rosną - przeważnie smażę po 4 sztuki w szerokim rondlu. Wkładałam je zlepienie do dołu i od razu przykryłam rondel pokrywką, smażyłam ok. 1 - 1 , 5 min. a następnie odwracałam (ja robię to patyczkiem szaszłykowym, można delikatnie widelcem) i ponownie przykryłam na kolejną minutę. Usmażone wyjęłam łyżką cedzakową i położyłam na ręczniki papierowe aby osączyć z nadmiaru tłuszczu. Jeszcze gorące posmarowałam lukrem i posypałam posiekaną skórką pomarańczową.
Jestem zadowolona z tego przepisu i bardzo miło zaskoczona puszystością pączków. Wyszły mięciutkie, pulchne, bardzo smaczne. Z podanej ilości składników usmażyłam 32 pączki.
pączki z Tłustego Czwartku'2010
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2012/01/najlepsze-paczki-domowe.html