ßßß Cookit - przepis na Ciasto czekoladowo czekoladowe z czekoladą czyli brownie

Ciasto czekoladowo czekoladowe z czekoladą czyli brownie

nazwa

Wykonanie

Czekolada jest dobrze na wszystko a na pewno na paskudę jesienną. Poprawia nastrój, humor i świetnie smakuje. Takie ciasto jest dość wilgotne w środku, pysznie kremowe, ale dość zbite bo nie dodaje się do niego żadnego spulchniacza. Mocno czekoladowy smak można przełamać dodając osobno lody albo zimną, gęstą śmietanę czy jogurt.
składniki:
CIASTO - 250 g masła albo margaryny
200 g kuwertury czekoladowej, 52% kakao
100 g czekolady, 90 % kakao
2 szkl. cukru pudru (szkl. poj. 200 ml)
4 łyżeczki kakao naturalnego
1,5 szkl. mąki pszennej luksusowej
1/4 łyżeczki soli
6 jajek
POLEWA: 60 g gorzkiej czekolady, 70 % kakao
1/3 szkl. śmietanki kremówki
2 czubate łyżki masy krówkowej czekoladowej
sposób przygotowania: tortownicę o śr. 22 cm wyłożyłam papierem do pieczenia - na dno położyłam kawałek wystający poza obręb koła i spięłam obręczą a wewnątrz obręczy ułożyłam paski papieru, wyższe o jakieś 3 cm niż forma przyklejając je do ścianek posmarowanych leciutko masłem.
Masło pokroiłam na mniejsze kawałki, wrzuciłam do rondla. Dodałam połamaną czekoladę i kuwerturę, podgrzewałam powoli aż wszystko się rozpuściło i połączyło, lekko przestudziłam. Przelałam mieszankę do miski. Dosypałam przesiany cukier puder i kakao, zmiksowałam do połączenia. Następnie dodawałam stopniowo po jednym jajku i trochu mąki, cały czas miksując. Gdy wszystko się połączyło wylałam do naszykowanej formy i wstawiłam do nagrzanego piekarnika. Piekłam 40 min. w temp. 180 st. C.
Ponieważ wierzch mi nieco popękał więc po wyjęciu z piekarnika odłożyłam ciasto bez wyjmowania z formy, ale odwracając je do góry dnem i kładąc na tacy - w ten sposób górna powierzchnia wyrównała się.
POLEWA - połamaną czekoladę, śmietankę i masę krówkową umieściłam w rondelku i podgrzewałam pomału, mieszając, aż składniki się połączyły w gładką całość. Polałam nią wierzch wystudzonego ciasta i odstawiłam żeby nieco zastygło, ale nie do lodówki.
Podałam krojąc na kawałki, z dodatkiem gałki lodów waniliowych do każdej porcji.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2011/12/ciasto-czekoladowo-czekoladowe-z.html