Wykonanie
Czekolada jest dobrze na wszystko a na pewno na paskudę jesienną. Poprawia nastrój, humor i świetnie smakuje. Takie ciasto jest dość wilgotne w środku, pysznie kremowe, ale dość zbite bo nie dodaje się do niego żadnego spulchniacza. Mocno
czekoladowy smak można przełamać dodając osobno
lody albo zimną, gęstą
śmietanę czy
jogurt.
składniki:CIASTO - 250 g
masła albo
margaryny200 g kuwertury czekoladowej, 52%
kakao100 g
czekolady, 90 %
kakao2 szkl.
cukru pudru (szkl. poj. 200 ml)4 łyżeczki
kakao naturalnego1,5 szkl.
mąki pszennej luksusowej1/4 łyżeczki
soli6
jajekPOLEWA: 60 g
gorzkiej czekolady, 70 %
kakao1/3 szkl.
śmietanki kremówki2 czubate łyżki masy krówkowej czekoladowej
sposób przygotowania: tortownicę o śr. 22 cm wyłożyłam papierem do pieczenia - na dno położyłam kawałek wystający poza obręb koła i spięłam obręczą a wewnątrz obręczy ułożyłam paski papieru, wyższe o jakieś 3 cm niż forma przyklejając je do ścianek posmarowanych leciutko
masłem.
Masło pokroiłam na mniejsze kawałki, wrzuciłam do rondla. Dodałam połamaną
czekoladę i kuwerturę, podgrzewałam powoli aż wszystko się rozpuściło i połączyło, lekko przestudziłam. Przelałam mieszankę do miski. Dosypałam przesiany
cukier puder i
kakao, zmiksowałam do połączenia. Następnie dodawałam stopniowo po jednym
jajku i trochu
mąki, cały czas miksując. Gdy wszystko się połączyło wylałam do naszykowanej formy i wstawiłam do nagrzanego piekarnika. Piekłam 40 min. w temp. 180 st. C.Ponieważ wierzch mi nieco popękał więc po wyjęciu z piekarnika odłożyłam ciasto bez wyjmowania z formy, ale odwracając je do góry dnem i kładąc na tacy - w ten sposób górna powierzchnia wyrównała się.POLEWA - połamaną
czekoladę,
śmietankę i masę
krówkową umieściłam w rondelku i podgrzewałam pomału, mieszając, aż składniki się połączyły w gładką całość. Polałam nią wierzch wystudzonego ciasta i odstawiłam żeby nieco zastygło, ale nie do lodówki.Podałam krojąc na kawałki, z dodatkiem gałki
lodów waniliowych do każdej porcji.