Wykonanie
Dawno nie
jadłam gruszek a tak je lubię. Kupiłam jednak jakieś takie twarde i jedynym wyjściem było obrobić je na gorąco żeby dały się zjeść. Żarłoczki jęczały, że ostatnio się obijam i słodkiego nie było chyba ze trzy dni więc zakasałam rękawy i do dzieła.

Deser
gruszkowy z kremem
śmietanowym i
czekoladąskładniki:4 duuuże
gruszki, u mnie Konferencje2 czubate łyżeczki drobniutko startego
imbirusok z 1 dużej
pomarańczysok z połowy
cytryny6 łyżek
cukru trzcinowego Demerara200 ml
śmietanki kremówki50 g drobno startej
czekolady gorzkiej2 łyżki
likieru pomarańczowego2 łyżeczki
syropu migdałowego1 łyżeczka zagęstnika do ubijania
śmietany
sposób przygotowania:
Gruszki umyłam, cienko obrałam, usunęłam gniazda nasienne a miąższ pokroiłam w kostkę,
skropiłam sokiem z cytryny i wymieszałam. Do rondla wlałam
sok pomarańczowy, dodałam
cukier i podgrzewałam aż zgęstniał, dodałam
imbir i
gruszki. Smażyłam całość mieszając drewnianą łyżką, na małym ogniu, aż
gruszki zmiękły, odstawiłam do ostygnięcia. Jak komuś mało słodkie to może dodać więcej
cukru.Bardzo zimną
śmietankę ubiłam prawie na sztywno, dodałam
likier,
syrop i zagęstnik bo bałam się, że płyny nadmiernie ją rozrzedzą. Ubijałam jeszcze chwilę żeby zesztywniała. Dosypałam
czekoladę i wymieszałam.Do pucharków nałożyłam porcje
owoców a na nie czapy z kremu
śmietanowego. Ależ było pysznie :-) Wczoraj zjedliśmy po pucharku i na dzisiaj też mamy po jednym :D