ßßß
Dzisiaj Dzień Czekolady, a dowiedziałam się o tym... rano ;-). Nie planowałam na dzisiaj nic czekoladowego, ale takiej okazji nie można nie uczcić, prawda? Przygotowałam najszybszy mus czekoladowo - pomarańczowy, z wypróbowanego wcześniej przepisu . Mus bez jajek, bez masła, trochę 'oszukany'... za to niezawodny. Dobry jako samodzielny deser, także jako dodatek do serników, ciast czekoladowych... Polecam :-).Składniki na 3 pucharki:300 ml śmietany kremówki 30 lub 36%100 g gorzkiej czekolady 70%2 łyżki cukru pudru3 łyżki likieru pomarańczowego CointreauŚmietanę kremówkę podgrzać, prawie do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać posiekaną czekoladę, cukier puder, poczekać do rozpuszczenia czekolady, mieszając od czasu do czasu. Wystudzić, schłodzić do temperatury lodówkowej.Schłodzoną mieszankę czekoladową ubić z likierem pomarańczowym (końcówki miksera do ubijania białek), na sztywną masę (uważając, by nie 'przebić' masy). Powinien powstać gęsty, jaśniejszy, czekoladowy mus.Przełożyć do pucharków. Ozdobić czekoladowymi wiórkami i skórką z pomarańczy.Smacznego :-).