Wykonanie

Dzisiaj Dzień
Czekolady, a dowiedziałam się o tym... rano ;-). Nie planowałam na dzisiaj nic
czekoladowego, ale takiej okazji nie można nie uczcić, prawda? Przygotowałam najszybszy
mus czekoladowo -
pomarańczowy, z wypróbowanego wcześniej przepisu . Mus bez
jajek, bez
masła, trochę 'oszukany'... za to niezawodny. Dobry jako samodzielny deser, także jako dodatek do serników, ciast
czekoladowych... Polecam :-).Składniki na 3 pucharki:300 ml
śmietany kremówki 30 lub 36%100 g
gorzkiej czekolady 70%2 łyżki
cukru pudru3 łyżki
likieru pomarańczowego Cointreau
Śmietanę kremówkę podgrzać, prawie do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać posiekaną
czekoladę,
cukier puder, poczekać do rozpuszczenia
czekolady, mieszając od czasu do czasu. Wystudzić, schłodzić do temperatury lodówkowej.Schłodzoną mieszankę
czekoladową ubić z
likierem pomarańczowym (końcówki miksera do ubijania
białek), na sztywną masę (uważając, by nie 'przebić' masy). Powinien powstać gęsty, jaśniejszy,
czekoladowy mus.Przełożyć do pucharków. Ozdobić czekoladowymi wiórkami i skórką z
pomarańczy.Smacznego :-).