ßßß Cookit - przepis na Ciasto orkiszowe z budyniem i jabłkami

Ciasto orkiszowe z budyniem i jabłkami

nazwa

Wykonanie

Lubię takie ciasta - kremowe wnętrze z owocami a spód kruchy i chrupiący czyli zestaw, który zawsze wychodzi i smakuje pysznościowo. Akurat miałam małe jabłuszka, w sam raz do takiego deseru. Chłopaki na pewno będą się rozglądali jutro już od rana za czymś słodkim więc będę przygotowana :-) Przezornie upiekłam ciacho wczoraj wieczorem żeby krem dobrze zastygł.
składniki:
CIASTO - 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
50 g drobnego cukru
100 g zimnego masła albo margaryny
1/4 łyżeczki soli
1 jajko
1 łyżeczka cukru waniliowego
WYPEŁNIENIE - 5 albo 6 małych jabłuszek
trochę konfitury z płatków róży Polska Róża
trochę suszonej żurawiny i drobnych rodzynek
250 ml mleka
500 ml śmietanki kremówki 30%
50 g cukru
2 żółtka
2 op. budyniu waniliowego w proszku - takiego na 1/2 l mleka
sposób przygotowania: mąkę zmieszałam z cukrem zw., waniliowym i solą, dodałam pokrojone na kawałki zimne masło i roztarłam palcami jak na kruszonkę. Wbiłam jajko i szybko zagniotłam ciasto. Włożyłam je do foliowego woreczka i schowałam do lodówki na ok. 1 godzinę. Gdy się schłodziło wylepiłam nim tortownicę śr. 24 cm robiąc dość wysoki brzeg, ok. 5 - 6 cm..
Jabłka umyłam, obrałam, poprzekrawałam na połówki i ostrym nożykiem usunęłam gniazda nasienne. W ich miejsc nałożyłam po ok. 1/3 łyżeczki konfitury z róży i po kilka żurawin oraz rodzynek. Połówki jabłek ułożyłam brzuszkami do góry na dnie tortownicy.
Do 125 ml zimnego mleka dodałam proszek budyniowy i żółtka - dokładnie roztrzepałam. Resztę mleka zagotowałam razem ze śmietanką. Do gotującego płynu dodałam mieszankę budyniową i energicznie mieszając rózgą zagotowałam, masa po chwili mocno zgęstniała. Gorącą wylałam na ciasto z jabłkami. Kilka razy postukałam formą o blat żeby budyń wpłynął w szczeliny między owocami. Ciasto wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piekłam pełną godzinę.
Po upieczeniu trzeba ciasto zostawić w formie do całkowitego wystudzenia a nawet jeszcze schłodzić więc najlepiej upiec je dzień wcześniej przed planowanym podaniem. Jeśli rozkroimy niedokładnie ostudzone ciasto to budyń może nam się rozpłynąć. Przed podaniem oprószyłam lekko cukrem pudrem i posypałam płatkami różyczek.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2011/10/jabka-pod-budyniem-na-orkiszowym.html