Wykonanie
Zebrę znają wszyscy. Mój przepis jest zapisany od lat w domowym, podręcznym kajeciku, którego strony już mocno pożółkły. Czasami jednak dodaję coś do formuły podstawowej żeby ożywić ją i podać ciasto nieco inaczej.

składniki:3 szkl
mąki luksusowej1/3 łyżeczki
soli4 łyżeczki
proszku do pieczenia5
jajek1 szkl.
cukru1 szkl.
oleju roślinnego, najlepiej rzepakowego1/2 szkl
wody mineralnej gazowanej1/2 łyżeczki
aromatu rumowego,dodatkowo: 4 czubate łyżki
kakao naturalnego + tyle samo
mąkido formy:
masło i
bułka tartado obłożenia: 1/2 - 3/4 kg
śliweklukier
sposób przygotowania: Naszykowałam formę 25x35 cm, wysmarowałam ją cienko
masłem i wysypałam
tartą bułką.
Śliwki opłukałam a po osączeniu poprzecinałam wzdłuż na pół i usunęłam pestki.
Mąkę przesiałam z
solą i
proszkiem do pieczenia.
Jajka ubiłam z
cukrem na puszystą masę. Nie przerywając miksowania cienkim strumieniem wlałam
olej. Następnie dodałam aromat i stopniowo dosypywałam
mąkę. Na koniec dolałam
wodę mineralną i wymieszałam ciasto. Podzieliłam je na 2 m/w równe części - do jednej dosypałam przesiane
kakao a do drugiej taką samą ilość
mąki - obie części dokładnie wymieszałam żeby nie było grudek. Ciasto wylewałam na blaszkę przy pomocy chochelki - na zmianę, raz jasne raz ciemne i w trzy miejsca formy - nie musi być równo bo ciasto samo się rozpłynie. Gdy obie masy były już w formie na wierzchu ułożyłam, jedna przy drugiej,
śliwki - brzuszkami do dołu. Wstawiłam ciasto do gorącego piekarnika i piekłam ok. 50 - 60 min. w temp. 180 st. C a przed wyjęciem dla pewności sprawdziłam patyczkiem czy jest już upieczone. Gdy nieco ostygło polałam lukrem utartym z kilku łyżek
cukru pudru rozmieszanego z
sokiem z jednej
cytryny i 2-ma łyżkami
syropu malinowego.