ßßß
Bardzo lekkie i puszyste ciasto na bazie oranżady. Z tego przepisu upiekłam jedno z pierwszych ciast w moim życiu, a było to gdy miałam 10 lat. Do dziś często wracam to tego przepisu, zwłaszcza wtedy, gdy nie mam w domu wyszukanych składników. Ciasto zawsze się udaje.*porcja na keksówkęSkładniki:5 jajek2 szklanki cukru2,5 szklanki mąki + 2 łyżki2 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżki kakao1/2 szklanki oleju1 szklanka oranżady (lub ewentualnie wody mineralnej gazowanej)Białka ubić z cukrem na pianę. Ubijając dodawać po żółtku. Wlać olej i oranżadę, wsypać 2,5 szklanki przesianej mąki i proszek do pieczenia.. Podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao, do drugiej dwie łyżki mąki. Ciasta wylewać na zmianę do formy. Piec w 180*C około 50 minut. Po wystudzeniu polać czekoladą lub posypać cukrem pudrem.