Wykonanie

Bardzo lekkie i puszyste ciasto na bazie oranżady. Z tego przepisu upiekłam jedno z pierwszych ciast w moim życiu, a było to gdy miałam 10 lat. Do dziś często wracam to tego przepisu, zwłaszcza wtedy, gdy nie mam w domu wyszukanych składników. Ciasto zawsze się udaje.*porcja na keksówkęSkładniki:5
jajek2 szklanki
cukru2,5 szklanki
mąki + 2 łyżki2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżki
kakao1/2 szklanki
oleju1 szklanka oranżady (lub ewentualnie
wody mineralnej gazowanej)
Białka ubić z
cukrem na pianę. Ubijając dodawać po
żółtku. Wlać
olej i oranżadę, wsypać 2,5 szklanki przesianej
mąki i
proszek do pieczenia.. Podzielić na dwie części. Do jednej dodać
kakao, do drugiej dwie łyżki
mąki. Ciasta wylewać na zmianę do formy. Piec w 180*C około 50 minut. Po wystudzeniu polać
czekoladą lub posypać
cukrem pudrem.