Wykonanie

Przedstawiam Wam moją Zebrę. Dwukolorowe, fajnie wyglądające ciasto. Lubię je piec, bo ma wiele zalet: jest proste i szybkie do zrobienia, smaczne, no i ładnie prezentuje się na
stole. Zawsze dodaję gazowaną
wodę mineralną, bo dzięki temu ciasto staje się bardziej pulchne. Polecam serdecznie.5
jajek1 i 1/2 szklanki
cukru1 szklanka
mineralnej wody gazowanej1 szklanka
oleju3 szklanki
mąki tortowej + 2 łyżki
mąki2 łyżki
kakao2 łyżeczki
proszku do pieczeniaJajka ubijamy z
cukrem na puszystą masę. Następnie wsypujemy 1 szklankę przesianej
mąki i dalej ubijamy. Wlewamy powoli 1 szklankę
oleju - ubijamy. Wsypujemy 1 szklankę
mąki, dalej ubijając. Wlewamy 1 szklankę
wody gazowanej. I na koniec wsypujemy 1 szklankę
mąki z
proszkiem do pieczenia. Całość ubijamy jeszcze chwilę. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy 2 łyżki
mąki, a do drugiej 2 łyżki
kakao. Tortownicę o średnicy 26 cm smarujemy
margaryną i oprószamy
mąką. Na środek formy nakładamy na przemian po 2 łyżki ciemnego i jasnego ciasta (ciasto ma się stopniowo rozlewać). Pieczemy w 180 stopniach przez 50-55 minut, do suchego patyczka.Źródło: "Słodki świat Ewy Wachowicz"Smacznego!