ßßß
Przedstawiam Wam moją Zebrę. Dwukolorowe, fajnie wyglądające ciasto. Lubię je piec, bo ma wiele zalet: jest proste i szybkie do zrobienia, smaczne, no i ładnie prezentuje się na stole. Zawsze dodaję gazowaną wodę mineralną, bo dzięki temu ciasto staje się bardziej pulchne. Polecam serdecznie.5 jajek1 i 1/2 szklanki cukru1 szklanka mineralnej wody gazowanej1 szklanka oleju3 szklanki mąki tortowej + 2 łyżki mąki2 łyżki kakao2 łyżeczki proszku do pieczeniaJajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Następnie wsypujemy 1 szklankę przesianej mąki i dalej ubijamy. Wlewamy powoli 1 szklankę oleju - ubijamy. Wsypujemy 1 szklankę mąki, dalej ubijając. Wlewamy 1 szklankę wody gazowanej. I na koniec wsypujemy 1 szklankę mąki z proszkiem do pieczenia. Całość ubijamy jeszcze chwilę. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy 2 łyżki mąki, a do drugiej 2 łyżki kakao. Tortownicę o średnicy 26 cm smarujemy margaryną i oprószamy mąką. Na środek formy nakładamy na przemian po 2 łyżki ciemnego i jasnego ciasta (ciasto ma się stopniowo rozlewać). Pieczemy w 180 stopniach przez 50-55 minut, do suchego patyczka.Źródło: "Słodki świat Ewy Wachowicz"Smacznego!