ßßß
składniki:ok. 1 , 5 kg kapeluszy opieniek1 łyżka soli do obgotowania grzybów2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego 30% (musi być dobrej jakości, ja użyłam Pudliszki)1/3 szkl. oleju słonecznikowego1/2 strączka papryczki chili (według własnego uznania można dać więcej albo w ogóle z niej zrezygnować)po 1 dużym strąku papryki żółtej i czerwonej2 - 3 duże cebule1/2 łyżeczki przyprawy typu Vegeta1/3 łyżeczki grubo mielonego pieprzu kolorowegoZALEWA: 1 , 5 szkl. filtrowanej wody0 , 5 szkl. octu spirytusowego 10%1 łyżka soli3 łyżki cukru3 ziarenka ziela angielskiego1/3 łyżeczki nasion gorczycy3 ziarenka jałowca2 liście laurowe5 goździków
sposób przygotowania: Opieńki - same kapelusze bo trzonki są łykowate - opłukałam, zalałam ok. 1,5 l wrzątku dodając 1 łyżkę soli i gotowałam ok. 5 min., odcedziłam. Większe sztuki można pokroić na mniejsze kawałki, mniejsze zostawiłam w całości. Papryki umyłam, usunęłam gniazda nasienne, pokroiłam w grube paski. Chili drobniutko posiekałam. Cebulę obrałam, pokroiłam w półplasterki.Składniki zalewy wlałam/wrzuciłam do garnka, gotowałam 10 - 15 min. pod przykryciem, przecedziłam. W dużym rondlu rozgrzałam olej, zeszkliłam cebulę, dodałam papryki, chwilę smażyłam, dodałam grzyby, smażyłam jeszcze ok. 5 min. mieszając i pilnując aby się nic nie przypaliło. Wlałam zalewę, dodałam koncentrat, pieprz i vegetę, zagotowałam i dusiłam zaledwie kilka minut - ważne aby papryka zbytnio nie zmiękła, mają być całe, wyczuwalne kawałki. Sałatka ma mieć konsystencję gęstego gulaszu. Gorącą sałatkę nałożyłam do wyparzonych słoików, zakręciłam i pasteryzowałam 20 min..Przyznam, że robiąc tę sałatkę ilość składników dobieram właściwie "na oko", w objętościowych proporcjach: 1 część obgotowanych grzybów + m/w taka sama ilość papryki + ok. 1/3 części cebuli. Sałatka jest właściwie gotowa do spożycia od razu po przyrządzeniu, należy tylko poczekać aż ostygnie.