ßßß Cookit - przepis na Marynowane grzyby w occie z marchewka i cebulą

Marynowane grzyby w occie z marchewka i cebulą

nazwa

Wykonanie

Idealne do marynowania są malutkie jędrne grzybki. Nam pewnego razu udało się takie znaleźć.
SKŁADNIKI:
leśne grzyby
1 cebula
1 marchewka
1l wody
0,3l octu spirytusowego
1 łyżka soli
3 łyżeczki cukru
ziele angielskie
liście laurowe
pieprz kolorowy w ziarnach
Grzyby dokładnie oczyścić, opłukać. Gotować w wodzie przez około 5 minut od zagotowania. Odcedzić.
Zagotować 1l wody. Dodać pokrojone w plasterki cebulę i marchewkę. Wlać ocet,wsypać cukier i sól. Całość doprowadzić do wrzenia.
Do wcześniej przygotowanych słoiczków włożyć po 1 listku laurowym, 2-3 kuleczki ziela angielskiego,pieprzu oraz kilka plasterków cebuli i marchewki. Słoiki napełnić grzybami, zalać zalewą i dokładnie zamknąć.
Tak przygotowane słoiki pasteryzować we wrzątku przez około 5-10 minut.
Idealne przetwory na zimę !!!
Źródło:http://marciochakucharzy.blogspot.com/2014/10/marynowane-grzyby-w-occie-z-marchewka-i.html